jakie prawo ma zyrant

• Autor wątku Autor wątku helanin1232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

helanin1232

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Mam pytanie odnosnie sprzedanego długu firmie.
Czy jako zyrant moge podniesc zatzut przedawnienia sie dlugu.Chodzi o dlug w banku z 2001 roku a został sprzedany w 2012r.Prosze o odpowiedz. Z góry dziękuję.

helanin1232;31124371/ napisał:
1/jako zyrant moge podniesc zatzut przedawnienia sie dlugu.
2/Chodzi o dlug w banku z 2001 roku a został sprzedany w 2012r.
ad 1/ Oczywiście TAK.
ad 2/ Pytanie tylko, co się z tym długiem działo po drodze, czy nie było w szczególności jakiegoś orzeczenia sadu w tej sprawie...

Tego nie wiem musze udac sie do skoku i sie dowiem.
A nastepne pytanie jak mam podniesc zarzut przedawnienia jezeli jeszcze nik sie ze mna nie kontaktowal i zadnego pisma nie dostalem.? Czy mozliwe jest ze firma sciagnie dlug tylko od kredytobiorcy

helanin1232 napisał:
ad 1/jak mam podniesc zarzut przedawnienia jezeli jeszcze nik sie ze mna nie kontaktowal i zadnego pisma nie dostalem.?
ad 2/Czy mozliwe jest ze firma sciagnie dlug tylko od kredytobiorcy
ad 1/ Ten zarzut podnosisz w sądzie. Wczesniej możesz co najwyżej poinformować wierzyciela, że wiesz o możliwości podniesienia takiego zarzutu i w sądzie z takiej możliwości skorzystasz. (Aha - pamiętaj, że bieg terminu przedawniania "startuje" nie z data wzięcia kredytu, ale zaprzestania jego spłaty).
ad 2/ Oczywiście, że możliwe. Ale chyba dłużnik nie płaci?

Z tego co wiem to na chwile obecna dluznik ma kilka zobowiazan u komornika i komornik mu sciaga a czy sciaga konkretnie to zadluzenie to nie wiem bo nawet nie wiem jaka firma kupila ten dlug.
Mam informacje ustawowa z Bik-u i tam widnieje data kiedy zostal sprzedany. Wiec udam sie jutro do Skok-u i sie dowiem jakiej firmie sprzedali a potem z komornikiem wejde w kontakt czy obecnie sciaga zadluzenie tej osoby na ta firme.
Co o tym sadzicie?

A kredyt wcale nie byl splacany. Anie jedna rata kredyt z 2001roku a sprzedany w 2012.03.24

Powrót