Jakie są zasady rozliczenia dni wolnych od pracy i dni urlopowych?

• Autor wątku Autor wątku Lux80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lux80

Stały bywalec
Odpowiedzi
589
Jestem Polką na stałe mieszkającą we Francji. Pracuję na umowę o pracę na czas nieokreślony w branży hotelarsko/gastronomicznej (CDI) z grafikiem pracy 5 dni pacy 2 wolne (wolne środa i niedziela). Pytanie 1: czy we Francji branża hotelarsko/gastronomiczna podlega innemu rozliczaniu czasu pracy i urlopów, 2: czy dni wolne od pracy (środa, niedziela) mogę "ominąć" wnioskując o urlop na zasadzie np. pon., wt. - urlop, śr. normalny dzień wolny, czw., pt., sob. - urlop, niedziela - dzień wolny, a więc za 7 dni wolnych wykorzystuję 5 dni urlopu? Pracodawca mnie przekonuje, że przepisy dot. hoteli i gastronomii "zabierają" mi 7 dni urlopu. Podstawa prawna?

Witam
Nie sądzę żeby te 7 dni to była prawda, ponieważ we Francji albo zarabia się (i ma się prawo do) 2,5 dnia za pełny przepracowany miesiąc (30 dni za rok) i w tym przypadku dni urlopu są liczone od poniedziałku do soboty (jours ouvrables) tzn ze jeśli chcesz wziąść tydzień wolnego od pn do niedzieli to powinni ci odebrać i zapłacić za 6 dni urlopu płatnego. I drugi przypadek (rzadszy) to jeśli zarabiasz 2.08 dni urlopu na miesiąc (i 25 na rok) i wtedy jak bierzesz urlop liczy się od pn do piątku - 5 dni(jours ouvrés).Aby móc odpowiedzieć na pytanie, musisz zobaczyć na twojej fiszce (fiche de paie) gdzieś na dole powinno pisać czy zarobiłaś 2,5 dni czy 2,08. I żeby mieć do końca pewność musiałabys sprawdzić w convention collective do której należysz. Piszę na fiszce lub w twojej umowie.

Powrót