Jakie swiadczenia mi sie naleza po prawie 12 mcy pracy w okresie 2 lat.

• Autor wątku Autor wątku tomaszek30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszek30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2010 pracowalem 5 mcy bez 5 dni ,na pelny etat byly odprowadzane skladki na ubezpieczenie w razie bezrobocia,w tym roku 2011 bede mial przepracowane 7 mcy tez na pelny etat ze skladkami.Od 15.03.2011 jestem zameldowany w nieczech posiadam prace i pozwolenie na pobyt itd.,zarabiam min 900 euro netto.Jaka pomoc nalezy mi sie teraz przy zarobkach 1195 euro brutto,a jakie swiadczenia naleza mi sie po zakonczeniu mojej umowy o prace.
czy przy alg1-ktos poryje mie koszty mieszkania i biletu(alg1 dostane nie wiecej niz 550 euro,moje wydatki na mieszkanie prad i bilet to 450).na co moge liczyc przy alg2???? gdzie mam to zalatwiac i kiedy.Dziekuje za pomoc.Dodam ze nie mam zony ani dzieci i mieszkam sam.

Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych (Arbeitslosengeld I-ALG I) ?

Aby się o niego ubiegać należy spełnić określone warunki. Podstawowym jest brak zatrudnienia i posiadanie nie więcej niż 65 lat. Jednocześnie trzeba się zarejestrować w odpowiednim dla miejsca zamieszkania urzędzie pracy (Agentur für Arbeit). Przy tym nie można zapominać, że warunkiem do otrzymania zasiłku dla bezrobotnych jest opłacanie w ciągu ostatnich 2 lat, co najmniej przez 12 miesięcy, obowiązkowych składek ubezpieczeniowych. Do czasu zatrudnienia wliczane są także: służba wojskowa oraz okresy pobierania zasiłku chorobowego i wychowawczego. Ważne: pełne świadczenia otrzymuje tylko ten, kto stracił pracę nie z własnej winy i niezwłocznie zgłosił się w urzędzie pracy.

Wysokość, zasady i okres wypłacania zasiłku dla bezrobotnych ALG I

Wysokość tego świadczenia wynosi 60% bądź 67% wynagrodzenia netto. Wypłata zasiłku w wysokości 67% następuje w przypadku, gdy ubiegający się o zasiłek ma dziecko. Okres wypłacanego zasiłku uzależniony jest od okresu opłacanych składek na ubezpieczenie. Bezrobotni poniżej 45 roku życia, którzy przepracowali minimum 12 miesięcy bez przerwy, otrzymują ALG I przez 6 miesięcy, przy 16 miesiącach zatrudnienia dostają zasiłek przez 8 miesięcy, itd. Najdłuższy okres wynosi 32 miesiące i przysługuje bezrobotnym powyżej 57 roku życia, którzy pracowali przynajmniej przez 64 miesiące w ostatnich 7 latach. Jednocześnie urzędy pracy oczekują od bezrobotnych inicjatywy w poszukiwaniu nowego zajęcia. Może pomóc im w tym nawet prywatny pośrednik, bowiem urzędy pracy przejmują koszty takiej pomocy.

Przy ALGI dostaniesz doplate do utrzymania/czynszu z ALGII,tylko zlozyc wniosek trzeba

tu wnioski
http://www.arbeitsagentur.de/nn_266.../Allgemein/Formulare-Arbeitslosengeld-II.html

A tu mozna obliczyc ile przysluguje dopłaty,trzeba wpisac swoje dochody
http://www.geldsparen.de/inhalt/rechner/Soziales/ALG2rechner.php

Ostatnia edycja:
Powrót