jakie swiadczenia przysluguja ciezarnej po zakonczeniu umowy o prace na czas okreslon

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna741
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna741

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witajcie

Przez ostatnie poltorej roku pracowalam w Niemczech. Mialam podpisana umowe na czas okreslony. Najpierw na rok, nastepnie na nastepny. Otrzymalam zapewnienie, ze moja umowa bedzie kolejny raz przedluzona, to znaczy pospisana ze mna, za kazdym razem podpisujemy nowa. Problem w tym, ze dowiedzialam sie, ze jestem w 5 tygodniu ciazy. Ze wygledu na specyfike mojej pracy, nie bede mogla jej wykonywac w ciazy ani po porodzie. Praca jest w warunkac szkodliwych. Prosze poradzcie mi co powinnam zrobic. Czy zostane zarejestrowana jako bezrobotna? (w momencie zakonczenia mojej umowy o prace bede w 4 miesiacu ciazy). Czy przysluguje mi ubezpieczenie? na jak dlugo? w jakiej wysokosci zasilek dla bezrobotnych bede otrzmywac, jesli zostanie mi przyznany? Czy warunkiem przyznania swiadczen jest dalsze zamieszkanie na terenie Niemiec? Czy strace prawo do swiadczen jesli przeprowadze sie do Polski?

Przed wygaśnieciem umowy musi sie pani zarejestrowac w Agentur fur Arbeit i to musowo, jeśli umowa nie bedzie ptzedłuzona zeby miec ubezpieczenie, dostanie pani tam wszystki dokumenty, niech pani porozmawia z nimi w urzędzie co i jak sie wszystko dowie tu jest duzo świadczen dla Matek.a świadczenia mozna przenieśc do polski jesli urzad sie zgodzi i wyda druk P2 U2. Sama sie o tym nie dawno dowiedzialam:-)

Witaj
Dziekuje za odpowiedz

Czyli nie strace prawa do ubezpieczenia? tak sie martwilam, bo do konca roku bede miala juz 2 lata stazu pracy i w przypadku nie przedluzenia umowy zostalabym z niczym. Czyli wyplate swiadczen mozna przeniesc do Polski? Pytam bo mieszkam tutaj sama, to moja pierwsza ciaza i podejrzewam, ze bedzie mi strasznie ciezko...dlatego myslalam, zeby moze na jakis czas wrocic w rodzinne storny. Czy oznacza to, ze bede otrzymywala zasilek dla bezrobotnych? W jakiej wysokosci? jak wroce do Polski to pewnie nie bedzie to taka sama wysokosc...

przed zakończeniem umowy niech idzie pani do urzedu pracy zgłosic sie ze konczy sie pani umowa o prace, pracodawca jej nie przedluzy bo jest pani w ciazy. Oni Pani dadza dokumenty na bezrobotne, zlozy je pani i do tego dołączy pani zaświadczenie lekarskie. dostanie pani termin i tam powie pani ze przed czy po porodem chce pani wyjechac do rodziny ze wzgledu na pierwsza ciaze i ze jest pani sama i poprosi pani o wydanie druku P2 U2 . ztym drukiem zgłasza sie pani i rejestruje w polskim urzedzie pracy. Niech pani wpisze w gogle TRANSFER ZASIŁKÓW z niemiec P2 U2

W niemczech matki maja duze prawa napewno pani nie zostawia na lodzie:)

dziekuje za odpowiedz...czuje sie troche spokojniejsza...tylko czy bedzie mnie na wszystko stac? z tego co wyczytalam w internecie otrzymam pewnie zasilek dla bezrobotnych. ile on wynosi?

Zasiłek wynosi 60% z zarobku. Ale przeciez jest i macierzyństki i wychowawcze później

Po pierwsze, umowa musi się automatycznie przedłużyć do dnia porodu!!! Nikt Pani nie ma prawa zwolnić, jeśli jest Pani w ciąży.Proszę o tym pamiętać. Wygaśnie z dniem porodu. Poinformują Panią o tym napewno w Agentur fur Arbeit.
Radziłabym Pani tu zostać, bo będzie Pani miała zapewnioną lepszą opiekę dla siebie i dziecka.
Bezrobotnego otrzyma Pani 67% po urodzeniu się dziecka, bo przecież do dnia porodu będzie Pani figurowała ciagle jako zatrudniona. Tylko, że pracodawca płaci przez 30 dni prawdopodobnie, a później Krankenkasse za zwolnienie lekarskie do dnia porodu. Po porodzie złoży Pani o Kindergeld (184e) i o elterngeld ( w najgorszym przypadku 300 e), ale jeśli Pani zatrudniona będzie do dnia porodu, to dostanie Pani więcej.
Jeśli to wszystko będzie za mało, to złoży Pani wniosek o pomoc socjalną w Job Center i też ją Pani uzyska!!! Proszę uwierzyć w siebie!
A jak ojciec dziecka nie będzie płacił alimentów, to pójdzie Pani do Jugendamtu i też od nich Pani dostanie alimenty w wysokości ponad 100 e!!!
Także proszę nie wyjeżdżać, jeśli ma Pani swoje mieszkanko;)

dziekuje za odpowiedz, ale z tego co czytalam w internecie to pracodawca nie ma obowiazku przedluzyc mi umowy o prace, bo ona konczy sie z koncem roku. W Polsce jest taki obowiazek ale w Niemczech nie. Takze chyba pozostanie mi zlozenie wniosku o zasilek dla bezrobotnych. Jestem z zawodu chemikiem i pracuje w laboratorium dlatego praca w ciazy nie jest mozliwa. Ta ciaza mi calkowicie skomplikowala plany na przyszlosc. W pracy mamy juz opracowane nastepne projekty dla mnie na kolejne lata, a tutaj taka wpadka. Jest mi przykro bo bede musiala zrobic przerwe w pracy i nie wiem czy po urodzeniu dziecka bede mogla wrocic. chcialabym pracowac gdzies indziej, ale nie wiem czy ktos bedzie mnie chcial zatrudnic:(
Mieszkania nie mam tylko wynajmuje i tez mam z nim same problemy. Pewnie czeka mnie zatem kolejna przeprowadzka.

Teoretycznie moglabym przeczekac do listopada i podpisac nowa umowe o prace na nastepny rok i wtedy automatycznie nie mam problemu i zmartwien, wynagrodzenie takie jak przez ostatnie lata. Chce jednak zachowac sie uczciwie wobec moich pracodawcow. Zatrudniaja mnie w celu wykonania pracy badawczej w laboratorium, a nie bede mogla tego zrobic w ciazy.

Jesli umowa o prace jest określona idzie do urzedu jesli jej nie przedłuza, ich to nie obchodzi czy sie wali czy pali czy ciaza i nie wiadomo co. Mi po 4 latach współpracy wystawili na czas okreslony jak sie dowieedzieli ze ide do szpitala, tak mnie niemiec potraktował!!!

Oni nas lubia puki jestesmy zdrowi a jak zeby pomoc czy dziewczyna w ciazy to jakby jakas niedolezna byla nie ma szans na prace.
Do umowy podlega pani jemu pozniej niech zglosi sie pani w urzedzie

tak zrobie, bo nie mam innego wyjscia. Mam jednak nadzieje, ze mnie moj pracodawca zaskoczy i dostane nowa umowe na nastepny rok:)

Powrót