Jasc Paint Shop Pro 9 ... ?

• Autor wątku Autor wątku flasht
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flasht

Użytkownik
Odpowiedzi
109
Mam taką sytuację... kiedyś Corel udostępnił na swojej stronie Jasc Paint Shop Pro 9 (program graficzny, który w obecnej wersji nazywa się Corel Paint Shop Pro X8 ) ... Został ściągnięty ze strony Corela, nie z jakiś pirackich. Moim zdaniem jest to najbardziej udana wersja tego programu. Ostatnia jaką zrobił Jasc. Pytanie moje brzmi następująco... czy mogę legalnie używać tego programu? Tam nie ma żadnej licencji... po prostu jest to pełna wersja (tzw. retail). W sensie nie ma żadnych kluczy ani nic... Sam Corel jedyne co ma do powiedzenia w tej sprawie, to że "they don't support Jasc products" ... I co ja mam teraz zrobić?

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
flasht napisał:
... Tam nie ma żadnej licencji...
Bardzo mało prawdopodobne aby w samym programie nie była "zaszyta" licencja. Szukaj w "Pomocy" lub w odpowiedniku.

W sensie nie ma szans, żeby legalnie używać takiego oprogramowania?

Nie wiem, nie znam treści udzielonej licencji.

Liczysz na to, że będę ją ściągał i tłumaczył? Ty masz zapoznać się z jej treścią :!:

Tłumaczyć??? po co? Ja zadałem proste pytanie... co mam zrobić, aby legalnie móc używać tego programu? Odpowiedź "używaj innego" nie jest żadną odpowiedzią.

PS. Jaką moc prawną ma licencja wydana przez firmę, która nie istnieje, 12 lat temu?

Ostatnia edycja:
flasht napisał:
... Jaką moc prawną ma licencja wydana przez firmę, która nie istnieje, 12 lat temu?
Jeśli nastąpiła zmiana właściciela praw autorskich majątkowych to licencja wygasła co nie jest jednoznaczne z nieistnieniem Firmy. Zapoznaj się z treścią licencji.

Ostatnia edycja:
Na pewno ktoś prawa autorskie do tego posiada :).

Powrót