Jawne oszustwo?

• Autor wątku Autor wątku maciast
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciast

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Chcialbym prosic o pomoc zwiazana z kupnem samochodu z komisu. Zakupilem samochod na ktory w tym komisie uzyskalem trzy miesieczna gwarancje. No i pech chcial, albo i na szczescie samochod ulegl powaznej awarii (kapitalny remont silnika, efekt zerwania paska rozrzadu) po dwumiesiecznym uzytkowaniu auta przeze mnie. Samochod oddalem na gwarancji do naprawy, bylo to dnia 07.04 tego roku. Po naprawie oddano mi go 05.05, okazalo sie ze auto jest zle naprawione, oddalem spowrotem. Kolejny raz oddano mi go 23.05, ponownie zle. Trzeci raz oddalem i otrzymalem nienaprawiony prawidlowo samochod 26.05. I tak do dzisiaj auto nie jest naprawione. Ostatnim razem zostawilem kluczyki w biurze i powiedzialem, ze jest zle nie chce takiego auta, odp. byla taka "patrz co robie z kluczykami" i rzucono mi te kluczyki pod nogi oczywiscie ich nie wzialem. Wczesniej za kazdym razem dostalem auto zastepcze, teraz nie mam tego auta, ani mojego auta i nie wim co dalej bedzie sie dzialo. Odsylano mnie tez do mechanika, a mechanik na kondycje mojego auta odpowiadal tylko, ze wie silnik jest zle zrobiony, ale nic z tym nie zrobi, tylko musi byc auto oddane do serwisu Fiata, bo tej marki auto posiadam. I nie wiem jak prawnie sie zacowc. Czy rzadac zwrotu pieniedzy czy naprawy dajacej 100% pewnosc iz jest dobrze czy zarzadac wyboru inego auta? Jakie mam prawa. Jesli chodzi o naprawy to narazie nie uzyskalem zadnch dokumentow i nie chca mi ich dac. Ale to jest dluga jeszcze historia, jesli ktos sie interesuje i wie cos na ten temat prosze o odp. Moge udzielic wiecej informacji jesli to konieczne. Problem mam tez taki, ze wszystko dzieje sie to w Anglii, ale mysle ze prawa konsumenta sa zblizone jak w Polsce. Dlatego prosze o pomoc nawet na przykladzie polskiego prawa.

W Polsce korzystałbyś z rękojmi ustawowej nie krótszej niż rok. Ale nie wiem dokładnie jak jest w Anglii.
Tak czy inaczej powinieneś odebrać auto i natychmiast oddać je rzeczoznawcy. Tylko uzbrojony w ekspertyzę jesteś w stanie coś wskórać, bo Twoim subiektywnym niezadowoleniem jak widać nikt się nie przejmuje.

Powrót