Jawność wysokości nagrody rocznej

• Autor wątku Autor wątku moraj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moraj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie

Chciałbym dowiedzieć się jak to jest z jawnością wysokości nagród otrzymywanych przez osoby publiczne. Czy takie informacje są niejawne? Czy np. opublikowanie przez UM wysokości nagród dyrektorów podległych placówek samorządowych zgodne jest z obowiązującym w Polsce prawem? Chodzi oczywiście o osoby pełniące funkcje publiczne.

Z góry dziękuję
moraj

Nie widzę przeszkód - zapytaj Pitery...albo daj jej kwiaty...tj. kwity na tę sprawę. :lol:

Chodzi o artykuł w DZ.

http://images34.fotosik.pl/84/1b71f7ec09d5006d.jpg

Oraz wypowiedź wiceprezycenta miasta.

[cytat:16p518e3]Przytaczam fragment artykułu, który znalazłem, kiedy zastanawiałem się nad najwłaściwszą odpowiedzią.

"Pracodawca nie może ujawniać wynagrodzeń poszczególnych pracowników, bo w ten sposób naruszałby ich dobra osobiste. Wynagrodzenie to "dobro osobiste" pracownika. Jest zatem chronione na mocy kodeksu cywilnego. Jeżeli jednak zostanie rozpowszechnione, to w ten sposób dojdzie do naruszenia danych osobowych.Powyższe zostało potwierdzone przez orzecznictwo Sądu Najwyższego, który w uzasadnieniu podał, ze wysokość zarobków pracowników jest tajna, a ich udostępnienie jest naruszeniem dóbr osobistych.
Co do zasady obowiązek zachowania w tajemnicy wynagrodzeń załogi wiąże wyłącznie pracodawcę."

(Źródło art. pt: "Zarobki pracowników to tajemnica dla firmy"
Na podstawie artykułu Marty Gadomskiej | Instytut Monitorowania Mediów)

Jeśli ktoś nadal ma wątpliwości dlaczego informacje na temat wysokości premii poszczególnych pracowników nie zostały podane do publikacji, to mam nadzieję, że je powyższym cytatem rozwiałem.

[/cytat:16p518e3]

Powrót