Jazda bez okularów po zabiegu korekcji wzroku - art. 94

• Autor wątku Autor wątku andrzej589
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej589

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chciałem zapytać się was o opinię czy sprawa jest z góry przegrana czy można coś ugrać.

Sytuacja z przed kilku dni, przekroczyłem prędkość o 31 km/h za co przyjąłem mandat, dodatkowo przy kontroli wyszło, że prowadziłem samochód bez okularów korekcyjnych (na prawku wbite 01.01). Półtorej roku wcześniej miałem zrobioną korektę wzroku, dostałem (również półtora roku temu) zaświadczenie od okulisty, który robił że jestem po korekcie wzroku i mogę prowadzić samochód bez okularów korekcyjnych. Policjant powiedział, że sprawa zostanie przekazana do sądu, nie pamiętam ale wydaje mi się, że przytoczył tutaj art. 94 - jazdę bez uprawnień.

W nadchodzących dniach mam dzwonić i umawiać się na przesłuchanie na komendzie celem złożenia zeznań, mam zamiar zebrać wszystkie dokumenty tj.
- oświadczenie od okulisty (sprzed półtora roku), że mogę prowadzić samochód bez okularów korekcyjnych,
- aktualne badanie lekarskie [te do prawka] (zrobione 2 dni po zaistnieniu kontroli), które stwierdza że również nie muszę mieć okularów korekcyjnych,
- kopię wniosku o wymianę prawa jazdy (wraz z pieczotką przyjęcia przez starostwo powiatowe ) z wymienionym powyżej badaniem.

Chcę przyznać się do tego, że prowadziłem samochód bez okularów, ale był to błąd tylko i wyłącznie "formalny" polegający na tym, że zapomniałem wymienić prawo jazdy na takie, które zezwala na jazdę bez okularów. Chciałbym również napisać oświadczenie i tutaj pytanie do was na czym mógłbym się bardziej oprzeć czy próbować w takiej sytuacji prosić o
- przekwalifikowanie art. 94 na art. 97 z racji, że było to zajście wyłącznie o charakterze "formalnym", a stan rzeczywisty wyglądał inaczej (byłem zdrowy i mogłem prowadzić bezpiecznie samochód bez uprawnień).
- zastosowanie art. 39 - nadwzwyczajne złagodzenie kary w związku z wcześniej wymienionymi przesłankami

Prosiłbym o poradę, czy w takiej sytuacji jest praktycznie pewne, że będzie na początku wyrok nakazowy i od niego będę musiał się odwołać i dopiero wtedy będę mógł coś ugrać? Jak oceniacie szanse takiej linii obrony?

Dodam oczywiście, że najbardziej kluczowe jest dla mnie brak kary prowadzenia pojazdu na 6 miesięcy, która jest obligatoryjna w przypadku art. 94

Witam jak zakończyła się sprawą ? Czy dostał Pan zakaz prowadzenia pojazdów ?

Przyszedł wyrok nakazowy, 1500 zł i zakaz prowadzenia pojazdów na 6 miesięcy, odwołałem się i czekam na rozprawę.

Świadomie przekroczyłeś prędkość + świadomie przez ponad rok czasu nie raczyłeś wymienić prawa jazdy.
Nie zdawałeś sobie sprawy z ewentualnych konsekwencji?
Więc dlaczego napisałeś odwołanie?

Przekroczenie prędkości nie ma nic z tym wspólnego, za to mandat dawno przyjęty i opłacony.
Napisałem odwołanie bo mam takie prawo i liczę na nadzwyczajne złagodzenie środka karnego w postaci zakazu jazdy, grzywnę chętnie przyjmę, ale z powodu warunków osobistych jak i szczególnych okoliczności sprawy liczę na łagodne potraktowanie przez sędziego, a jak będzie to już się okaże, szanse raczej małe, ale próbuję.

Na co liczyłeś jeżdżąc bez ważnego prawka?
Że nie trafisz na kontrolę?
Czy że policjant nie zauważy "drobnej różnicy"?
Czy tak trudno było podjechać do Urzędu oraz przeczytać co grozi w przypadku kontroli?
Rozumiem, że lepiej było zaoszczędzić na wymianie prawka, a teraz pisać odwołanie i liczyć na złagodzenie kary?

Niech zgadnę.....czy Twoje auto wyprodukowano w Bawarii :D

Ostatnia edycja:
Powrót