Jazda bez prawa jazdy po jego zatrzymaniu

• Autor wątku Autor wątku ziupex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziupex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, co grozi osobie prowadzacej samochód w świetle prawa, gdy posiadał prawo jazdy lecz zostało mu ono zabrane np: z powodow zdrowotnych

Jeśłi z powodów zdrowotnych a nie w wyniku zakazu wydanego jako środek karny przez Sąd, to grozi odpowiedzialność za wykroczenie jazdy bez uprawnień. Było o tym na forum nie raz. Polecam opcję "szukaj".

Czyli grozi 500 PLN mandatu.??

Mój mąż jechał bez uprawnień 2 razy. W obydwu przypadkach dostał wyrok w zaiweszeniu. Po tym jak drugim razem został zatrzymany odwieszono mu pierwszy wyrok i teraz odsiaduje 6 mc (został mu jeszcze połowa).

Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Czyli, jeśli posiadałem prawo jazdy 1,5 roku po czym zostało mi ono zabrane ponieważ wydział komunikacji skierował mnie na badania lekarskie ( ponieważ dostałem w wojsku kat D) które stweirdziły przeciwskazania do prowadzenia pojazdami i teraz jak wsiade w samochód i złapie mnie policja podlegam karze grzywny 500 plm.?? bo tak to rozumiem

Jeśli przyjmiesz mandat to kara będzie z tzw. taryfikatora. Podejrzewam, że o stawkach taryfikatora w tym wypadku było już na forum, a jeśli nawet nie, to na pewno można poszukać tych danych w necie.

Powrót