Jazda czołgiem po drodze

• Autor wątku Autor wątku pierwiastekz12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pierwiastekz12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Wydaje mi się, że ten dział jest odpowiedni. Czy jazda czołgiem po drodze jest dozwolona? To znaczy wiem, że można sobie tym czołgiem jechać, i nikt nie był by w stanie nic zrobić, zwłaszcza że chodzi o samo jeżdżenie :) policja raczej nie ma środków żeby coś poradzić na czołg, a wojska by nie wzywali tylko z powodu tego, że czołg jedzie - musiał by chyba dopiero strzelać:P

Ale mam pozytywne uczucia wobec policji, i nie chciałbym robić czegoś, co nie jest dozwolone - w takiej sytuacji lepiej wybrać prywatny teren. Tak więc pytając jeszcze raz: czy jeśli ktoś kupiłby na allegro czołg (były takie oferty), to można nim jeździć po drogach? Na aukcji było napisane, że czołg jest zarejestrowany jako pojazd specjalny i że jest pozbawiony cech bojowych (udokumentowane że zgodnie z obowiązującymi przepisami)

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Podstawowy problem to dopuszczenie do ruchu (przegląd, rejestracja, itp).

Żeby jeździć po ulicach na gąsienicach muszą być zamontowane gumowe nakładki, inaczej mogą zatrzymać za niszczenie jezdni. Na filmach z defilad widać takie jakby czarne poduszki przymocowane do gąsienic.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź :) zatrzymanie czołgu musiałoby nieźle wyglądać:P ale zatrzymałbym się i podziękował za wyjaśnienie, bo nawet bym nie wiedział...

No tak, przeglądy, i chyba jeszcze jest kwestia minimalnej prędkości - pamiętam, że był jakiś zapis, że pojazd poruszający się po drodze musi osiągać 20 km/h, ale nie mam pewności.

Synu, ile ty masz lat i dlaczego nie wziąłeś tabletek jak lekarz przepisał? To ma być temat na forum prawne?

Za dużo GTA.

I nie ma przepisu, który mówi o prędkości minimalnej na normalnych drogach. Pręd.min. występuje na autostradach.

Semmao napisał:
Pręd.min. występuje na autostradach.
Nie

Pojazd musi mieć możliwość osiągnięcia prędkości m.in 40 km/h
A może jechać nawet 5 km/h autostrada

To dobrze wiedzieć, pościgam się moim Komarkiem z samochodami na autostradzie. ;)

Dziękuję za wszystkie konstruktywne odpowiedzi :)

destructor napisał:
Synu, ile ty masz lat i dlaczego nie wziąłeś tabletek jak lekarz przepisał? To ma być temat na forum prawne?

Nie rozumiem, skąd taki przejaw negatywnych uczuć - moim celem nie było ich spowodowanie. Ale komunikat jest dziełem odbiorcy - nie mogę odpowiadać za to, że ktoś się z takiego powodu źle poczuł :) Moim zdaniem temat odpowiedni, zwłaszcza że są oferty sprzedaży tego typu pojazdów - tylko co do działu nie miałem pewności.

Pozdrawiam

Z całym szacunkiem panowie, ale wasze wypowiedzi dosięgły dna. Kolega zadał pytanie nie po to żeby go wyśmiać czy wyzywać od dzieciaków. Nie wiem po co poruszacie wątek prędkości, co to ma do rzeczy?

Kolego według mnie jeżeli jest zarejestrowany jako pojazd specjalny i posiada dowód rejestracyjny to aby móc poruszać się po drogach publicznych musi zostać ubezpieczony. Kierowca musi posiadać kat C. Na każdy przejazd musisz uzyskać pozwolenie gdyż jest to pojazd ponadnormatywny. Organ może wtedy zobowiązać cię do zapewnienia pilotażu. A po terenie prywatnym sobie jeździsz do woli bez żadnych pozwoleń.

Nie ma takiej możliwości, żeby tego typu pojazdem sobie po drogach publicznych "pojeździć. W określonych okolicznościach, po uzyskaniu potrzebnych uzgodnień, ustaleniu i zabezpieczeniu trasy, możliwy byłby pewnie przejazd tego typu pojazdu - np. w ramach pokazu, parady.
Należy pamiętać o masie i gabarytach. To oczywiście zależy od czołgu. Taki T-90 ma prawie 3,5 metra szerokości. Twardy jest jeszcze szerszy. Takie pojazdy nie mogą poruszać się w normalnym ruchu drogowym. Drogi nie są do tego przystosowane, a dodatkowo stanowiłyby poważne zagrożenie dla innych uczestników ruchu.
Jakiś kołowy transporter opancerzony to bardziej - chociaż też nie przypominam sobie, żebym coś takiego widział poza pilotowanym konwojem.

destructor napisał:

Od razu dzieciak.

W mieście, gdzie mieszkam działają miłośnicy militariów. Mają powojskowe ciężarówki. Czołg także, choć ten wożą na zestawie Kraz + przyczepa podczołgówka. Myślisz, że ich przejazdy to nie temat na forum prawne - zwłaszcza, że np. owy Kraz z czołgiem nie jest w stanie na raz pokonać skrzyżowanie na zielonym, więc jeden z panów lizakiem i kamizelką kierowanie ruchem blokuje ruch na poprzecznych.
Ktoś mniej obeznany może nie wiedzieć, że czołgiem raczej się nie da po drodze (no chyba, że masz Kraza z przyczepą odpowiednią ;) )

aarreekk napisał:
owy Kraz z czołgiem nie jest w stanie na raz pokonać skrzyżowanie na zielonym, więc jeden z panów lizakiem i kamizelką kierowanie ruchem blokuje ruch na poprzecznych.
Jest to więc pilotowany przejazd pojazdu nienormatywnego, wymagający uzyskania zezwolenia.

więc jeden z panów lizakiem i kamizelką kierowanie ruchem blokuje ruch na poprzecznych.
Kierować ruchem może tylko osoba uprawniona, także jak tam z nimi jest ale jeśli nie jest uprawniony to polecam postarać się o takie coś u starosty bodajże.

destructor napisał:
Kierować ruchem może tylko osoba uprawniona, także jak tam z nimi jest ale jeśli nie jest uprawniony to polecam postarać się o takie coś u starosty bodajże.

Ja tam nie wiem jak z nimi jest. śmigają po drodze także SKOT-em, więc chyba wiedzą co mogą i jak. Zresztą kto miałby od nich egzekwować - lokalna policja, jak razem z nimi festyny robi :grin:

Do autora, jak juz dostaniesz pozwolenie to jedź tym czołgiem na wiejską i nie zapomnij nabić armaty, aby władza zobaczyła głos ludu :D

pistollo napisał:
Kolego według mnie jeżeli jest zarejestrowany jako pojazd specjalny i posiada dowód rejestracyjny to aby móc poruszać się po drogach publicznych musi zostać ubezpieczony. Kierowca musi posiadać kat C.

każdy tego typu pojazd posiada dowód rejestracyjny ale ewidencji nie prowadzi administracja publiczna.

Czołg pod względem przepisów ruchu drogowego" jest "pojazdem używanym do celów specjalnych" i nie każda konstrukcja jest przystosowana do samodzielnego poruszania się po drogach publicznych.

Powrót