L
lipolop
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam
Jak wiadomo od pewnego czasu w Polsce można jeździć motorem 125ccm na prawo jazdy B (minimum od 3lat). Ale jak sprawa wygląda w innych krajach eu? Czy mogę wjechać takim motorkiem 125 z prawkiem B do np. Czech?
Bo z jednej strony to jest tylko ustawa i powinna obowiązywać jedynie w Polsce, jednak słyszałem o konwencji wiedeńskiej, która gwarantuje, ze jezeli w danym kraju prawo dopuściło, to EU ma honorować.
Dodatkowo jest ustawa o kierujących pojazdami:
To jak z tym jest? Proszę o pomoc. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Jak wiadomo od pewnego czasu w Polsce można jeździć motorem 125ccm na prawo jazdy B (minimum od 3lat). Ale jak sprawa wygląda w innych krajach eu? Czy mogę wjechać takim motorkiem 125 z prawkiem B do np. Czech?
Bo z jednej strony to jest tylko ustawa i powinna obowiązywać jedynie w Polsce, jednak słyszałem o konwencji wiedeńskiej, która gwarantuje, ze jezeli w danym kraju prawo dopuściło, to EU ma honorować.
Dodatkowo jest ustawa o kierujących pojazdami:
Kod:
"Art. 4. 1. Dokumentem stwierdzającym posiadanie uprawnienia do kierowania u motorowerem, pojazdem
silnikowym (...) jest:
1) wydane w kraj:
a) prawo jazdy,
Art. 5. 1. Prawo jazdy , o którym mowa w art. 4
ust. 1 pkt 1 lit. a, stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania odpowiednio motorowerem, pojazdem
silnikowym lub zespołem pojazdów:
1) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) w ruchu międzynarodowym na terytorium :
a) państw-stron Konwencji, o której mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 lit. b — z wyjątkiem kierowania motorowerem
lub ciągnikiem rolniczym,
b) państwa członkowskiego Unii Europejskiej,
Konfederacji Szwajcarskiej lub państwa członkowskiego
Europejskiego Porozumienia o Wolnym
Handlu (EFTA) — strony umowy o Europejskim
Obszarze Gospodarczym — z wyjątkiem
kierowania ciągnikiem rolniczym. "
To jak z tym jest? Proszę o pomoc. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam