Jazda nieswoim autem (na polskich tablicach) w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku klaudzio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudzio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, mam problem. Wyjeżdżam do pracy do Niemiec na 2 miesiące i transport muszę sobie załatwić sam. W Polsce jeżdżę autem teoretycznie moim, a praktycznie kogoś innego, ponieważ jest ono zarejestrowane na mojego tatę. No i tu nasuwa mi się pytanie. Czy mogę tym autem poruszać się po Niemczech, jeżeli nie jestem wpisany w dowód rejestracyjny?

Dzień Dobry

Chciałbym się podpiąć pod ten temat i może uda mi się uzyskać odpowiedź.

Muszę wyjechać na długi czas do Niemiec, ale ze względu na fakt, że nie mam własnego samochodu chcę pożyczyć auto, które jest zarejestrowane na ojca.

Czy takim autem mogę bez problemów poruszać się po Niemczech bez płacenia podatku drogowego, czy muszę jednak wykonać jakiekolwiek czynności żeby nie mieć problemów z tym autem w Niemczech, biorąc pod uwagę, że właścicielem auta będzie osoba mieszkająca, żyjąca w Polsce?

Mieszkałem w DE w latach 2014-2021 w Hesji. Było tak, że teoretycznie po 6 miesiącach należy zapłacić podatek drogowy (Zoll to szczególnie sprawdza) a po 12 miesiącach auto należy przerejestrować na niemieckie tablice. W praktyce zależy na jakiego policjanta trafisz. Po drugie w dużych miastach ich straż miejska czyli Orgnungsamt robi zdjęcia samochodowi. Jak auto za długo stoi na polskich blachach znajdujesz karteczkę za wycieraczką, że masz przerejestrować auto, albo usunąć z terenu Niemiec. Mieszkałem na wsi jeździłem autem zarejestrowanym na zmarłego ojca i siostrę. Miałem 2 kontrole policyjne jedna na granicy w stronę PL, druga w sąsiedniej wsi, gdzie mieszkałem w Niemczech. Na granicy spytali, czy pracuję w DE, ale nic się nie czepiali sprawdzili dokumenty i puścili dalej, było 1 dzień po upływie przeglądu. W sąsiedniej wsi dostałem pouczenie, że mam przerejestrować i tyle. Podatek miałem opłacony, ale nikt o niego nie zapytał. Niemiecką policję przede wszystkim interesuje ubezpieczenie.

Ostatnia edycja:
Powrót