Jazda po alkoholu - Budżetówka - Emerytura - obywatelskie zatrzymanie

• Autor wątku Autor wątku Nickiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nickiel

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Doszło do obywatelskiego zatrzymania (słusznie, jest obraz z kamery w samochodzie), osoba prowadząca miała 0,67 a po 15 minutach 0,60 w wydychanym powietrzu. Wcześniej nie karana, nieposzlakowana opinia w mieście. W samochodzie była sama a zatrzymanie miało miejsce w terenie zabudowanym (o ile ma to jakieś znaczenie).

Osoba ta pracuje w budżetówce i zostało jej 2 lata do emerytury, czy to może odbić się na jej pracy? Czy może pozostać tak, że nikt się nie dowie?

Prawo jazdy zostało zabrane a niestety, bez samochodu jak bez ręki. Moje główne pytanie to jak najszybciej je odzyskać? Przyznanie się do winy i poddanie się karze jest oczywiste. Słyszałem o blokadzie alkoholowej która może skrócić wyrok.

Czas jest tu najistotniejszym czynnikiem. Czy wzięcie prawnika przyśpieszy odzyskanie prawa jazdy? W jakim realnym czasie można odzyskać prawo jazdy?

Powyżej 0,25mg/l czyli 0,5% to jest przestępstwo a nie wykroczenie. Kara minimalna to 3 lata zakazu i 5tys zł. Ogólnie powyżej 0,5promila jest od 3 - 15lat zakazu prowadzenia pojazdu. Najczęściej jest propozycja na przesłuchaniu minimum 3 lata bez rozprawy sądowej.
Jeśli chcesz walczyć w sądzie to najlepiej jakiś dobry adwokat, jest możliwość warunkowego umorzenia postepowania karnego, wtedy możliwe że sędzia zgodzi się na rok zakazu prowadzenia pojazdów

Z tego co się dowiedziałem, na komendzie powiedziano, że prawko zostanie zabrane na co najmniej rok i grzywna pewnie 5tyś. Trzy lata bez prawka to dramat, nawet przy blokadzie alkoholowej nie zaproponują mniej?

Tak jak wspomniałem osoba nigdy wcześniej nie karana, z bardzo dobrą opinia w mieście, niestety sama nie wie czemu wtedy wsiadła za kółko.

Jak można starać się o takie warunkowe umorzenie postępowania karnego?

to nie jest tak że na sprawie ktoś Ci zaproponuję blokade alkoloholową.
Z automatu jest na bank 3lata bez prawka minimum, a przy tym stężeniu prawie 1,5 promila to i z 5 lat.
Istnieje możliwość warunkowego umorzenia postępowania karnego i skrócenie zakazu ale o to trzeba walczyć. Dopiero po sprawie sądowej i prawomocnym wyroku możesz starać się ubiegać o tzw blokade alkoholową po upływie połowy okresu zakazu. w tym przypadku może sie uda wywalczyć 2 lata to po 1 roku można sie starać o blokade alko, oczywiscie ponowny egzamin jeśli zabiora na ponad rok. To jest kolejny wniosek i rozprawa w sądzie ale to nie jest tak że to każdemu rozdają, trzeba mieć sporo szcześcia.
Ja właśnie jestem po takiej sytuacji chociaż miałem bardzo niski wynik 0,29 , wracałem z imprezy po przespanej normalnie nocy to coś jednak we mnie zostało. wywalczyłem rok bez potrzeby poniwnego zdawania, za 3miesiące mogę starać sie o blokade alkoholowa.
Sprawę prowadził mi adwokat z dużym doświadczeniem w tym temacie

cytat art 178 kk

Po zakwalifikowaniu czynu karalnego jako przestępstwo, sprawcy grozi kara ograniczenia lub pozbawienia wolności do lat 2. Mówi o tym artykuł 178a § 1 Kodeksu Karnego. Sąd orzeka również, na okres nie krótszy niż 3 lata, zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych

Powrót