Jazda pod wplywem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku nastar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nastar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich,
Nie jestem zadowolony z siebie, ale niestety popelnilem takie wykroczenie, a raczej przestepstwo, gdyz stwierdzono u mnie okolo 1promila. Mam pytanie do osob, ktore znaja sie na prawie ( w przeciwienstwie do mnie ). Jak mam teraz postepowac, by dostac jak najnizszy wymiar kary? Jest to moj pierwszy konflikt z prawem. Jestem mloda osoba, student, na wysoka grzywne nie bede mial pieniedzy, czy mozna ja rozlozyc w ratach?
Mam juz nauczke do konca zycia, by nie wsiadac za kolko po alkoholu, 1wszy raz sie zdazylo i niestety ( a raczej stety ) zakonczylo sie to kontrola po ujechaniu kilkuset metrow. Czy to, ze znam skale, wymiar mojego czynu, przyznanie sie do winy etc. moze zlagodzic wyrok?
Aha, jest jeszcze taka sprawa, ze mam 1wszego lipca wylot za granice, do pracy. Wiem, ze mozna zglosic jakis wniosek i jesli sedzia rozpatrzy to pozytywnie, to nie odbedzie sie rozprawa. Jak to dziala ?

Prosze o szybka odpowiedz, dziekuje za wszystkie posty.

// przepraszam, za zamieszczenie 2 tematow, zwiesila mi sie przegladarka i po kliknieciu wyslij 2 raz, zamiescilem przypadkiem 2 posty. prosze moderatora o usuniecie jednego z nich.

Przyznać się do winy, opisać przesłuchującemu Policjantowi dokładnie co się stało, jak do tego doszło itp. Jako podejrzany będziesz miał możliwość złożyć wniosek o tzw. samoukaranie. Możesz poprosić przesłuchującego Cię Policjanta aby uzgodnił propozycję kary za popełniony przez Ciebie czyn z Prokuratorem nadzorującym postępowanie. Wówczas jeśli zaakceptujesz propozycję kary od Prokuratora, to Prokurator występuje do Sądu o zatwierdzenie waszych uzgodnień. Nie jest to tak, że sprawa się nie odbywa, bo tylko Sąd może wydać wyrok, jednak nie masz obowiązku pojawiać się na tym posiedzeniu. Skoro zależy Ci na wyjeździe poddanie się samoukaraniu jest dość wygodnym rozwiązaniem, gdyż prawdopodobnie nie będziesz musiał wracać do kraju na rozprawę sądową. Musisz się jednak liczyć z tym, że za popełnione przez Ciebie przestępstwo obligatoryjnie orzekany jest zakaz prowadzenia pojazdów minimum na okres jednego roku. Wcale też nie jest powiedziane że otrzymasz karę grzywny, być może dostaniesz w propozycji pozbawienie wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na jakiś okres próby. W przypadku grzywny istnieje możliwość rozłożenia jej na raty, jednak musisz się już po uprawomocnieniu wyroku zwrócić o to pisemnie do Sądu, który wyrok wydał.

Dziekuje za odpowiedz.
Mam nadzieje, ze to iz nie bylem nigdy karany, raczej dobra opinie mam w srodowisku etc. moze jakos wplynac na zlagodzenie kary. Moge miec zawiasy nawet na 3 lata, ale prawko chcialbym po roku juz otrzymac.
Mam nauczke do konca zycia.

Witam, wrocilem niedawno z posterunku ...
tak jak radzila Kethry złożyłem wniosek o samoukaranie, z tego co zaproponowal mi policjant po rozmowie z kuratorem ( troszke przycisnalem ) to otrzymałem taką karę:
6miesiecy do 3lat w zawiasach,
zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres roku,
grzywna 1500zl,
i jako, że nie skończyłem 21lat nadzór kuratora... ( nie podoba mi sie to :f ).
Nie wiem czy sie krzywić, czy cieszyć, ale ten rok mniej bez prawka bardzo mnie cieszy.

Powrót