Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku Martyn007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martyn007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam , zatrzymała mnie policja pod wpływem alkoholu 1,6 promila bez prawa jazdy.Dostałem wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem kary na okres 2 lat oraz zakaz poruszania się pojazdami mechanicznymi na okres 2 lat oraz 2.000 zł grzywny w tym chyba 1.000 na cele społeczne czy coś takiego , dobrze nie pamiętam .Sprawa ta miała miejsce w 2008 roku październik.

09.12.2012 zostałem ponownie zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu ponad 2 promile :( czy będę za to przestępstwo odpowiadał jako recydywista i co mi grozi ? czy tamta sprawa uległa zatarciu po pomyślnym przejściu okresu próbnego ? bo gdzieś wyczytałem że po pomyślym przejściu okresu próbnego + 6 miesięcy sprawa ulega zatarciu.Bardzo proszę o pomoc :sad:

Okres próby minął. Nie będziesz odpowiadał jako recydywista, ale fakt uprzedniej karalności za takie samo przestępstwo z pewnością stawia cię w innym świetle.

Jest Pan/pani pewna/y ze nie bede odpowiadał jako recydywa bo mi się wydaje że tak , mam znajomego w policji ktory powiedzial mi że będe odpowiadał jako recydywa :sad: ?A czy sprawa uległa zatarciu ? Może ktoś jeszcze się wypowie.

Tak jestem pewny. Okres próby zakończył się.

odbyłeś przecież swoją pierwszą karę, więc jako recydywa to nie. Tylko w karcie karnej jest juz "twoj wpis", wiec tym razem kara może być o wiele surowsza, bo nie masz juz argumentow " to byl pierwszy raz i juz sie nie powtorzy " .

Martyn007 napisał:
Czy sprawa uległa zatarciu ?

Zatarcie, a okres próby to dwie inne rzeczy. Akurat zatarcie nie ma nic do bieżącego postępowania.

Zdarzenie miało miejsce około godziny 1 w nocy na ulicach było pusto ,było to w miecie ,mam stałą prace ,nie mam nikogo na utrzymaniu .
zapytam krótko , jak myślicie pójdę siedzieć ? czy dostane wyrok w zawieszeniu ? bo to że zabiorą mi prawo jazdy na okres 3 lub więcej lat to wiem :( mam poddać się dobrowolnie karze czy walczyć o "coś" w sądzie co będzie lepszym rozwiązaniem ? Jutro idę na policje.

Ostatnia edycja:
Nikt ci nie powie jaki będzie wymiar kary. Kara bezwzględnego pozbawienia wolności bardzo mało prawdopodobna.

Myślę nad tym żeby poddać się dobrowolnie karze i zgodzić się na to co zaproponuje prokurator , jakie jest wasze zdanie na ten temat ?:sad:

W sumie ciężko określic, bo to już nie zdarzyło się 1 raz, a masz juz wpis w karcie karnej. Podasz się niedobrowolnie to już nie masz najwazniejszego argumentu, że nigdy nie byles karany, w dodatku za to samo.
Osobiscie w moim przypadku nie podalem się dobrowolnie-ale to zatrzymanie na rowerze, takie bzdety. Na twoim jednak miejscu chyba też podałbym się dobrowolnie, no chyba że znajdziesz jakies czynniki łagodzace calego zajscia o ile takie są. Ale poczekaj na zdanie innych, może coś Ci innego doradzą.

Art. 178a § 4. k.k.Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 był wcześniej prawomocnie skazany za prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego albo za przestępstwo określone w art. 173, 174, 177 lub art. 355 § 2 popełnione w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego albo dopuścił się czynu określonego w § 1 w okresie obowiązywania zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych orzeczonego w związku ze skazaniem za przestępstwo, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Ale potraktują go tak,jeśli zatarcie nie nastąpiło,a wiem że to możliwe:)

A tak na marginesie chciałbym zapytać w jakich okolicznościach 178a par 4 bez zbiegu z 244?
po zakazie a przed fizycznym zatarciem?

Ostatnia edycja:
Paweł7801 napisał:
chciałbym zapytać w jakich okolicznościach 178a par 4 bez zbiegu z 244?

Art. 178a par. 4 kk nie może w ogóle pozostawać w zbiegu kumulatywnym z art. 244 kk, bowiem jest w stosunku do niego przepisem szczególnym, skoro jest w nim mowa o popełnieniu czynu w okresie obowiązywania zakazu.

No to jak to się ma do zatarcia skazania,bo przepis mówi o osobie prawomocnie skazanej,ale jeśli nie jesteś już na zakazie,przykładowo mineło 2 lata okresu próby i zakazu prowadzenia,ale bez tych 6 miesięcy,to można zastosować par4?,czy stosuje sie to do osób które nie dopełniły formalności z zatarciem,np.nie dokonał całkowitej spłaty grzywny.

Paweł7801 napisał:
jeśli nie jesteś już na zakazie,przykładowo mineło 2 lata okresu próby i zakazu prowadzenia,ale bez tych 6 miesięcy,to można zastosować par4?

Można.

Paweł7801 napisał:
czy stosuje sie to do osób które nie dopełniły formalności z zatarciem

Do takich również. Przypominam przy tym, że skazanie może opiewać nie tylko na karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, ale również na karę bezwzględną, która zaciera się nieco dłużej...

wtedy nie bd mógł wnieść o warunkowe umorzenie sprawy.

Powrót