Jazda pod wpływem - prace społeczne

• Autor wątku Autor wątku skazanyx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skazanyx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam ukończone 17 lat. Zostałem złapany podczas jazdy rowerem pod wpływem alkoholu 0,7 promila. Przyznałem się, poddałem się dobrowolnie karze. Dostałem 20h miesięcznie przez 6 miesięcy i zaraz kierowania pojazdami mechanicznymi przez rok.
Pytania:
1. Czy po otrzymaniu już listu z wyrokiem skazującym mogę jakoś odwoływać co do kary (tylko do kary a nie do tego czy przestępstwo popełniłem)? Czy to ma sens, jakieś realne szanse?I co z kosztami sądowymi). To dużo 20 co miesiąc zwłaszcza, że się uczę.

2. Czy jest możliwość zamiany prac społecznych na grzywnę? Nie pracuje, nie mam dochodów.

3. Mam się w późniejszym terminie udać na badania lekarskie (z tego co mi wiadomo). Jak to wygląda i co jeżeli załóżmy nie będę zdolny do pracy (ale to raczej odpada)

4. Kare mam odbywać w urzędzie swojej gminy a czy istnieje jakaś inna możliwość odpracowania tego? Czy mogę sam sobie wybrać miejsce i w ogóle co wchodzi w gre?

5. Słyszałem , ze po odbyciu ileś tam (np. połowie) kary można ubiegać się o kasacje odbywania reszty kary. To prawda i co należy zrobić.

Będę wdzięczy jeżeli ktoś odpowie mi na te pytania.

Znaczy się tak. Przyszedł list, pisze właśnie o tych pracach społecznych, zakazie jazdy itp. Bylem w urzędzie gminy a tam mi powiedziano, że przyjdzie jeszcze jeden list z tym gdzie mam się udać na badania, do nich coś przyjdzie dokładnie nie zrozumiałem.

Czyli masz prawomocny wyrok, w którym skazano cie na karę ograniczenia wolności w wymiarze 6 miesięcy okreslając obowiązek wykonywania pracy na cele społeczne w wymiarze 20 godzin miesięcznie. Sąd wskazal juz miejsce gdzie tą pracę masz wykonywać. Tak? Czyli

ad1. wyrok prawomocny, odwoływać się nie możesz. 20 godzin to nie jest dużo, to minimum.
Art. 35. § 1. kk Obowiązek określony w art. 34 § 2 pkt 2 polega na wykonywaniu nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne wskazanej przez sąd w odpowiednim zakładzie pracy, placówce służby zdrowia, opieki społecznej, organizacji lub instytucji niosącej pomoc charytatywną lub na rzecz społeczności lokalnej, w wymiarze od 20 do 40 godzin w stosunku miesięcznym.

ad.2 - jest mozliwość, ale w twoim przypadku tylko teoretycznie - nie pracujesz i nie masz dochodów. Przy takiej zamianie grzywna wynosi tyle stawek ile dni ograniczenia wolności (6 miesięcy to 180 dni). Stawkę dzienną określa sie kwotowo.

33§ 3.kk Ustalając stawkę dzienną, sąd bierze pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste, rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe; stawka dzienna nie może być niższa od 10 złotych, ani też przekraczać 2 000 złotych.
Czyli minimum to 180 x 10zł, maks 180 x 2000

ad.3 - badanie określa, czy jestes zdolny do pracy. Jeżeli nie będziesz zdolny do pracy Sąd udzieli ci przerwy - do roku abys mógł sie wyleczyć.

ad.4 - miejsce wykonywania pracy wskazuje Sąd. Nie możesz sam sobie wybrać miejsca.

ad.5 - Art. 83.kk Skazanego na karę ograniczenia wolności, który odbył przynajmniej połowę orzeczonej kary, przy czym przestrzegał porządku prawnego i sumiennie wykonywał pracę wskazaną przez sąd, jak również spełnił nałożone na niego obowiązki i orzeczone środki karne, sąd może zwolnić od reszty kary, uznając ją za wykonaną.

Nieodpłatną kontrolowaną pracę na cele społeczne możesz wykonać nie tylko w gminie wg miejsca Twojego zamieszkania. Napewno w Twojej miejscowości są organizacje pożytku publicznego tj. OSP, szkoły albo inne organizacje...

Pan kurator mówił o tym, ze gdy popracuje 61 godzin (ponad polowa) to mogę się obiegać o zwolnienie z reszty odbywania kary ale nie powiedział mi co mam zrobić aby tak się stało.. Jakiś wniosek trzeba pisać pisać?

Powrót