K
kontkret
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, od Stycznia 2012 zaczynam prace na stanowisku Inżyniera w UK. Na początek chciałbym pojechać własnym (Polskim) samochodem (nie jest to żaden 'trup' nadmienie tylko prawie nowe auto). Zacząłem jednak czytać na ten temat i już zwątpiłem. Z tego co rozumiem, można poruszać się samochodem z polską rejestracją tylko przez 6 miesięcy pod warunkiem że nie jest się rezydentem (turystycznie). I tu mam właśnie wątpliwości, podobno rezydentem będę od razu bo mam legalną pracę i dłuższy kontrakt. Z drugiej jednak strony mam normalnie 3 miesięczny okres próbny, i jak wspomniałem chciałbym przyjechać tylko na kilka miesięcy później mam nadzieje zakupić angielskie auto, no własnie i czy w takim układzie nie mogę jeździć Polskim autem zarejestrowanym i ubezpieczonym w Polsce? Trochę to dla mnie absurd, żeby stać się rezydentem od razu przez prace? A co jeśli ktoś ma pracę i nie wiem nie sprawdzi się, nie spodoba mu się, ma tak jak ja okres próbny? Czy rzeczywiście muszę przerejestrować od razu samochód?