Jazda w Niemczech samochodem pożyczonym, zarejestrowanym w Polsce

• Autor wątku Autor wątku kubiku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubiku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

jestem zameldowany w Niemczech od ponad 6 lat. Nie prowadzę tu samochodu i nie opłacam podatków drogowych. Mam polskie prawo jazdy.

W najbliższym czasie będę miał możliwość pożyczenia od członka rodziny, na 2-3 miesiące samochodu zarejestrowanego w Polsce.

Czy potrzebuję notarialnego upoważnienia do użytkowania pojazdu i czy powinienem dokonać jakiś formalności aby mógł przez ograniczony czas używać w Niemczech samochodu zarejestrowanego w Polsce?

W moim przypadku, zostałem poproszony (list z policji) o podanie daty od kiedy poruszam się autem na polskich rejestracjach. Dodam, że auto nie było na mnie zarejestrowane w Pl. Po prostu zatrzymano mnie podczas kontroli policyjnej w mieście, gdzie mieszkam. Niestety, mając niemieckie obywatelstwo, ten okres (pół roku) nie obowiązuje. Możesz się poruszać autem na innych numerach rejestracyjnych tylko kilka dni ( chyba 3?? lub 7? nie pamiętam). Dostałem do zapłaty podatek drogowy w wysokości równej dni ile auto przebywało w De. Musiałem tez wskazać, kiedy auto opuściło teren Niemiec.

Powrót