Jazda w stanie nietrzeźwości

• Autor wątku Autor wątku basik22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basik22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
mój mąż został oskarżony o przestępstwo z art.178a par. 1 kk ( 1,22 mg/l alkoholu w wydychanym powietrzu). Jakiej kary może się spodziewać jeśli dobrowolnie podda się karze? nie był wcześniej karany

mial 2,56 promila - to dużo....

tyle mu grozi
Art. 178a. [Prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości] § 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

u mnie zaproponowalbym mu :

- 6 miesiecy pozbawienia wolności w zawieszeniu wykonania kary na 3 lata ;
- grzywna ok. 3/4 jego pensji netto nie mniej niż 1 000 PLN
- ewentualny kurator ( o ile się kwalifikuje) ;
- pokrycie kosztów postępowania ;
- zakaz prowadzenia pojazdów na 3 lata
- podanie wyroku do publicznej wiadomości
- może jeszcze jakąś nawiazkę na jakąs organizację -stowarzyszenie pomagające ofiarom wypadków

Ostatnia edycja:
jazda w stanie nietrzezwości

Dziękuję za wcześniejszą odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tej sprawy. Czy uniknąłby zawiasów gdyby dostał dużo wyższą grzywnę i został pozbawiony prawa jazdy na dłuższy okres ? Mamy trudną sytuację, ja nie pracuję i spodziewam się dziecka. Boję się, że jak mąż dostanie wyrok w zawieszeniu to straci pracę a utrzymujemy się tylko z jego zarobków.

przy 2,5 promila nie sądzę żeby jakikolwiek prokurator w ramach uzgodnienia kary w trybie art. 335 KPk zrezygnował z zawiasów...

jazda w stanie nietrzezwości

A jeśli dojdzie do rozprawy czy istnieje chociaż cień szansy że zawiasy go ominą? On tylko cofał na parkingu jakoś nad ranem...

pijany kierowca POMOCY!!!

witam!! jestem nowy na tym forum.
moj kumpel prowadzil samochod zlapala go policja w wudychanym powietrzu mial na poczatku 1.00 w drugim badaniu 0,7. dostal wydruk i zabrali mu prawko. nie byl na komendzie, nie mial bananej krwi ani moczu. za jakis czas bedzie mial sprawe. czy da sie to wygrac? slyszalem wczesniej ze od ktoregos tam dnia mialo wejsc prawo ze policja nie ma prawa zabrac prawka na podstawie alkomatu ktore sa w radiowozach. czy to prawda?? co da sie zrobic w tym przypadku aby uniknac kary albo zeby byla jak nanizsza?? PROSZE O POMOC JAK NAJSZUBCIEJ!!! (to dobry chlopak)

a co najciekawcze jechal z kumpel ktory mial we krwi 0,5 i pozwolili mu wrocic do domu samochodem....

na jak dlugo straci prawko?? wiek 21 lat. prawko od 3 lat. naprawde nic sie nie da zrobic?? policja przeciez powinna zabrac go na badanie krwi. taki ma (chyba)obowiazek. alkomaty te w radiowozach moga przeciez zawyzac wynik. czytalem ze nawet 2x!!

paolo123456 napisał:
policja przeciez powinna zabrac go na badanie krwi. taki ma (chyba)obowiazek.
nie ma takiego obowiazku...

paolo123456 napisał:
alkomaty te w radiowozach moga przeciez zawyzac wynik. czytalem ze nawet 2x!!
taak... ja czytałem inne bajki.. wg. których juz kilkukrotnie miał być koniec świata....

z co z tymi alkomatami.. slyszalem wczesniej ze wynik z alkomatu(w radiowozie) nie moze byc dowodem w sprawie do zabrania prawka. raczej cos takiego mialo wejsc. weszlo??

wynik badania alkosensorem weryfikowany jest zawsze alkometrem i to min 2-3 krotnym badaniem..:)

Zdaje się, że badany alkomatem ma prawo zażądać dodatkowego badania krwi, ale jeżeli tego nie zrobi to znaczy, że zgadza się z wynikiem badań alkomatem.
Poza tym, o czym my mówimy. Popił i pojechał. Niech dostanie zawiasy, grzywnę i pożyje bez prawka przez parę lat. Jeżeli to naprawdę taki "dobry chłopak", to może go to trochę otrzeźwi i dzięki temu w przyszłości nie zniszczy życia komuś albo sobie.

Witam,
Pierwszy raz jestem na forum. Nie udało mi sie znaleźć podobnej sytuacji. Jakie jest postepowanie w przypadku zatrzymania osoby prowadzącej po spozyciu alkoholu bez prawa jazdy, które zostało jej odebrane dobrych parę lat wstecz za jazdę po pijaku? Bardzo prosze o odpowiedz.

Powrót