jazda w stanie "nietrzezwym" + brak przeglądu + wykroczenie

• Autor wątku Autor wątku fanapka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fanapka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
mam pytanie dzisiaj mój mąż został złapany przez policjantów poznieważ zawracał w niedozwolonym miejscu, podczas sprawdzania dokumentów okazało się że przegląd samochdu jest tydzień nieważny i na dodatek podczas badania alkomatem okazało się że ma 0,6promila!!!!!!!
wszystko dzieje się w Świnoujściu
zatrzymali męża no i samochód odwiezli na lawecie, a gdy ja zadzwoniłam na komende(mieszkam w Szczecinie) policjant powiedział że teraz siedzi i trzezwieje, a gdy zapytałam czy będzie mial sprawe to powiedział że jak wytrzezwieje to będą z nim gadać i wszystko zależy od niego!
mam pytanie o co chodzi z tym że zależy od niego co będzie?czy policjanci coś mu zaproponują np jakąś kare finansową a jak sie nie zgodzi to wtedy będzie sprawa? a jak sie zgodzi to oddadza prawko?
czy zabiorą mu prawo jazdy?
bo wiem ze na przegląd bedzie miał 7 dni
a jak bedzie sprawa to ile mu grozi?

Pozdrawiam

W opisanych przez Ciebie okolicznościach Policjant ma obowiązek prawo jazdy zatrzymać.

Co do zasady, kierowanie pojazdem mechanicznym w stanie nietrzeźwości zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności (od 1 do 12 miesięcy) lub pozbawienia wolności do lat dwóch. W grę wchodzi też m.in. zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych (obligatoryjny - na okres od roku do 10 lat) i świadczenie pienięzne na rzecz instytucji, której podstawowym celem jest pomoc ofiarom wypadków komunikacyjnych (fakultatywne - wysokośc bodaj do 60.000 zł).

Powrót