Jechałem po polu motorem pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku piotrs1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrs1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, jechałem po polu motocyklem cross, wplątał mi sie pastuch i nie mogłem odjechać ktoś zadzwonił na Policję, przyjechali zbadali alkomatam - miałem 0,6 promila.Jak przyjechala Policja byłem jakieś 100m od drogi, czy odpowiadam za to jakbym jechał po drodze publicznej? Nie posiadałem prawa jazdy na motor, chcę mi zabrac B, C+E . Proszę o pomoc

Nie ma znaczenia czy jechałeś po drodze publicznej czy nie. Przepis mówi "Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym...". Utracisz prawo jazdy, przynajmniej na jakiś czas.

To nie takie jednoznaczne. Czy jazda po polu to prowadzenie pojazdu w ruchu lądowym?
Było zdaje się orzeczenie, że jazda po polu ciągnikiem po pijaku nie wyczerpuje znamion przestepstwa z art. 178a par. 1 kk.

Czytałem to na stronach WSPoL już wcześniej i zależy z kim rozmawiam to ma inne zdanie. Moim skromnym zdaniem w przypadku powyżej popełniono przestępstwo.

Podobnie zresztą Wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 7 lipca 2004 r. II AKa 131/2004, chociaż sprzeczne są wyroki czy orzeczenia sądów, co dopiero tutaj coś ustalimy.

Otóż to i na jakiego Sędziego i w jakiej części naszego kraju
Tyle jest interpretacji z powodu takiego zapisu ,, w ruchu lądowym ,,
Bo każdy inaczej sobie interpretuje ten ,, ruch ladowy,,

Powrót