Jeden komputer do celów prywatnych i słóżbowych - da się pogodzić?

• Autor wątku Autor wątku Bodzioch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bodzioch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Prowadzę JDG, dom=miejsce prowadzenia JDG. Praca odbywa się na komputerze - dotychczas korzystałem z firmowego laptopa wziętego na fakturę, jednak rozglądam się za nowym komputerem. Mam możliwość zakupu używanej, dobrej stacji roboczej, jednak bez legalnego oprogramowania. By nie mieć kłopotów, chciałbym takowe w postaci Windowsa 11 zakupić. No i zastanawiam się, jaką wersję wybrać i czy mogę legalnie wziąć fakturę na firmę. Bo chciałbym z tego komputera korzystać także w celach rekreacyjnych - ot, poinstalować na nim gry (legalne płatne, ew. darmowe). Windows 11 Home pozwala na korzystanie przez maksymalnie jednego użytkownika - więc tutaj nie ma problemu. Jednak mam wątpliwości:

1. czy jeśli wezmę fakturę firmową na tego Windowsa i zainstaluję na na tym komputerze, to mogę w ogóle instalować na nim cokolwiek co nie służy mi do pracy zarobkowej, np. gry? Jeśli tak, to czy muszę mieć na nie faktury na firmę, czy w razie kontroli paragony/wyciągi z konta wystarczą?

2. A co jeśli kupię Windowsa 11 Home bez faktury na użytek domowy, komputer też będzie na użytek domowy bez faktury ALE zainstaluję na tym komputerze LEGALNE oprogramowanie udostępniane przez zleceniodawcę, jednakże służące mi do pracy zarobkowej? Bo temu zleceniodawcy wystawiam właśnie faktury w ramach B2B. Czyli: niby domowy komputer, ale jednak jasno z niego korzystając zarabiam pieniądze dla firmy. Jak to reguluje prawo?

1. Jak rozumiem, komputer jest twój. Możesz więc instalować na nim co chcesz (legalne) i nie musisz w razie kontroli wykazywać, gdzie kupiłeś daną grę. Ważne, aby była legalna.

2. Windows home z tego co się orientuje można używać do pracy zarobkowej - to określa sama licencja Windows, poczytaj :)
Możesz także zainstalować na nim oprogramowanie od pracodawcy. To umowa z pracodawca czy inne ustalenia z nim określają, do czego możesz używać komputera a do czego nie.
Inna kwestia czy powinieneś... Moim zdaniem nie. Dobrze jest mieć izolację pomiedzy rzeczami prywatnymi a środowiskiem pracy. Kwestia bezpieczeństwa - łączysz się prawdopodobnie poprzez VPN z siecią wewnętrzną w pracy. Ponadto pracodawca może chcieć zainstalować oprogramowanie szpiegowskie, aby kontrolować co robisz.

Powrót