Jeden wypadek dwie szkody

• Autor wątku Autor wątku mondziak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mondziak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, miesiąc temu miałem wypadek, najechałem na tył samochodu, a on na kolejny, defakto uszkodziłem 2 samochody. Z tego co czytałem na różnych forach (również tutaj) wychodziło by ze to był jeden wypadek (nie ważne ze uszkodzone zostały 2 samochody) i jest to jedna szkoda, niestety zadzwoniłem do ubezpieczyciela, i babeczka sprawdzila i mowi ze byly zgłoszone dwie szkody.
Czy to jest zgodne z przepisami? Mogę się od tego odwołać? Bo kupiłem nowy samochód i chcę ubezpieczyć a w najtańszej opcji na rynku wychodzi mi 3.500zł/rok (link4 i inne badziewia wyliczają mi ponad 8.000zl)
Musze przyznać, że jest to spora suma jak za samo OC :(

Logiczne są to dwie szkody

Było jedno zdarzenie, w następstwie którego jest dwóch poszkodowanych, zatem utrata zniżki za 1 zdarzenie.

Seat1 ma rację, jest dwóch poszkodowanych, więc dwie szkody obciążają szkodowość sprawcy. Nie może być inaczej.

_Szkodnik_ napisał:
Seat1 ma rację, jest dwóch poszkodowanych, więc dwie szkody obciążają szkodowość sprawcy. Nie może być inaczej.

Czyli jeśli sprawca uderzyłby w autobus z 50 osobami, które są poszkodowane to 50 szkód obciąża jego konto?

Chyba raczej jedna w następstwie której jest wielość poszkodowanych.

należy tutaj rozróżnić zdarzenie od poszkodowanych. Zgadzam się, że mondziak spowodował jedno zdarzenie, w wyniku którego zostały uszkodzone dwa pojazdy +jego. Więc jest dwóch poszkodowanych i każdy z osobna zgłasza roszczenia, a dla ubezpieczyciela liczy się ilość zgłoszonych i wypłaconych szkód.
W przypadku autobusu, o którym piszesz, tak, sprawcę obciążyło by 50 szkód, jeśli wszyscy poszkodowani zgłosili by rsoszczenia.

Przecież tę kwestię reguluje ustawa i Szkodnik nie masz racji. Jedna szkoda, to zawsze jedno zdarzenie czy to jest mała stłuczka, czy karambol.

Art36
1. Odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, najwyżej jednak do ustalonej w umowie ubezpieczenia sumy gwarancyjnej. Suma gwarancyjna nie może być niższa niż równowartość w złotych:

1) w przypadku szkód na osobie - 2.500.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia, którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę poszkodowanych,
2) w przypadku szkód w mieniu - 500.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia, którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę poszkodowanych.

Ostatnia edycja:
karambol napisał:
Przecież tę kwestię reguluje ustawa i Szkodnik nie masz racji. Jedna szkoda, to zawsze jedno zdarzenie czy to jest mała stłuczka, czy karambol.

Art36
1. Odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, najwyżej jednak do ustalonej w umowie ubezpieczenia sumy gwarancyjnej. Suma gwarancyjna nie może być niższa niż równowartość w złotych:

1) w przypadku szkód na osobie - 2.500.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia, którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę poszkodowanych,
2) w przypadku szkód w mieniu - 500.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia, którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę poszkodowanych.
Tyle, że to nie musi mieć żadnego związku ze zniżkami udzielanymi przez ubezpieczycieli, którzy sobie sami decyduja komu i za co udzielają zniżki/zwyżki.

Chyba bardziej od nierozgarniętego likwidatora, który zapisze w systemie jedną szkodę jako kilka. Walczyłam z takim likwidatorem w imieniu mojego klienta. Jeden wypadek zapisał w systemie jako 3 szkody z OC i 1 szkodę z AC. W związku z tym musiałam potraktować klienta jako totalnego szkodnika, zabrać zniżki i dodać dużą zwyżkę. Do likwidatora żadne argumenty nie przemawaiały, więc odwołałam się do dyrektora departamntu ubezpieczeń komunikacyjnych i ten mi przyznał rację.
Bardzo trudno jest wyprostować to, co inny spaprał, bo jak się pracuje w portalu, to nie ma się wpływu na wyliczenie składki. System sam podaje zniżki i zwyżki.
Wracając do tego ile może byc szkód z jednego zdarzenia, to w ubezpieczeniach dobrowolnych ubezpieczyciel sam może sobie to ustalić, ale w OC ustawa określa to jasno i warto walczyć.

Powrót