jeden ze spadkobierców nierzyje

• Autor wątku Autor wątku radku80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radku80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Mam m pytanie ; wujek posiadał gospodarstwo rolne był kawalerem nie miał dzieci pozostawił testament w którym powołał trzech spadkobierców każdy po 1/3 lecz jeden ze spadkobierców czyli mój brat cioteczny zmarł wkrótce po wuju i pozostawił po sobie syna i też testament(nie miał żony ) w którym powołał do całości brata rodzonego . Mam pytanie kto będzie dziedziczył po moim wuju syn kuzyna czy jego brat . Chciał bym podkreślić że brat kuzyna jeszcze nie złożył wniosku do sądu o nabycie spadku po bracie . Tylko ja złożyłem po wuju lecz sprawa utknęła z powodu uzupełnienia dokumentów

Najpierw trzeba by rozstrzygnąć, kto dziedziczy po bracie ciotecznym - jego syn, czy brat rodzony. Teoretycznie - dziedziczyć będzie jego rodzony brat (chyba, że ktoś skutecznie podważy testament - jest szansa, że takie coś nastąpić, że ktoś będzie go kwestionował?).

Kiedy ta sprawa zostanie rozstrzygnięta - a nikt nie podważy testamentu wujka - dziedziczyć będzie w/w spadkobierca brata ciotecznego oraz pozostałych 2 wymienionych w testamencie. Chyba że - jak wyżej - ktoś testament wujka zakwestionuje, wówczas ustawowo dziedziczą osoby wymienione w art. 932 kc.

Powrót