Jedna praca dyplomowa - dwa kierunki / problem z uczelnią

• Autor wątku Autor wątku mimidoo88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mimidoo88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam...
Studiowałam dziennie fizjoterapie i zaocznie kosmetologie jednocześnie.
Chciałam napisać jedną prace dyplomowa na dwa kierunki aby nie robić dwóch różnych w tym samym roku. wybrałam temat pracy z promotorami tak aby pasował na obie specjalności. W lipcu obroniłam się na studiach dziennych, na zaocznych miałam bronic się teraz we wrześniu lecz Pani promotor stwierdziła że nie moge użyć tej samej pracy.
Na oświadczeniu na końcu każdej pracy jest napisane że nie wolno zlecać napisania pracy bądź jej części, odpisywać od kogoś lub korzystać z pomocy innych osób.
Moje pytanie to:
Czy moge zdać moja prace bez poprawek.
Praca jest odpowiednia na jeden i drugi kierunek.
Jest napisana samodzielnie. Oraz zdawana w jednym roku.

Bardzo proszę o odpowiedz. Został mi tylko tydzień na napisanie nowej pracy bądź przerobienie istniejącej.
proszę o odpowiedź na forum lub droga mail-ową
mimidoo88@gmail.com

Bardzo prosze o odpowiedź...
albo rade gdzie sie zglosic z tym pytaniem...

Autor ma prawo korzystać ze swojego utworu, więc to nie będzie praca zlecona, odpisana czy stworzona przy pomocy innych osób i z prawnego punktu widzenia nie zostaną naruszone prawa autorskie. Co innego opinia promotora czy taką pracę przyjmie - czy pozwoli skorzystać z wcześniejszej pracy.

Pozdrawiam :cool:

Nie byłby to czasem autoplagiat ?
Autoplagiat występuje wtedy, gdy autor przepisuje rozległe fragmenty opublikowanego już (lub oddanego w ramach pracy zaliczeniowej) tekstu. Sa różne standardy mówiące, ile powtórzeń jest dopuszczalnych, najbardziej liberalne mówią o 20%. Jednak szanujący się autorzy unikają przepisywania w pełnym brzmieniu nawet jednego akapitu. Autoplagiat jest powodem do wstydu, a niekiedy także przestępstwem (publikacja, zaliczenie).

Na podstawie jakich artykułów autoplagiat jest przestępstwem? Zakładając, że w tym przypadku promotor / uczelnia wyraziłaby zgodę.

Pozdrawiam :cool:

Chyba jestem bezwstydnym przestępcą ... :)
Nie jest to praca dzięki której chce zaliczać co rok inny kierunek.
Jestem osobą studiującą 2 kierunki równocześnie w których niektóre tematy się pokrywają, jeżeli interesuje mnie dziedzina łącząca oba przedmioty to praca będzie lepiej przygotowana ponieważ obejmie dwie różne perspektywy.

Co innego gdy naukowiec publikuje drugi raz te same odkrycia chcąc otrzymać za to drugiego nobla.
A co innego gdy dokona jednego odkrycia które zdobędzie uznanie w dwóch dziedzinach.
Nie sądzicie Panowie?
Może jestem nielogiczna ale takie spojrzenie wydaje mi się najbardziej logiczne.

Dodam, tak od siebie że:
Wszystko chyba zależy od perspektywy prawnika :)
Grim reaper powinien pracować jako obrońca
A dominus31 ma zadatki na oskarżyciela
hehe
Dziekuję wam Panowie za odpowiedź...
Rozwiązania będę szukać idąc z dobrymi czekoladkami do dziekana :)

Powrót