jedna sprawa 2 wyroki

• Autor wątku Autor wątku flimbos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flimbos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam pytanie. Zostałem ukarany 2 razy za tą samą sprawę, przy czym pierwszy wyrok zapadł we wrzesniu 2006 2 lata na 1,5 roku w zawieszeniu a drugi w listopadzie 2007 2 lata na 10 m-cy w zawieszeniu. Czy bede mial teraz lacznie 4 lata w zawieszeniu ?. Proszę o odpowiedź.

Zostałeś ukarany za ten sam czyn 2 razy?
:what:
Tak czy inaczej odp
[cytat:tpk20pkn]
Czy bede mial teraz lacznie 4 lata w zawieszeniu ?. Proszę o odpowiedź
[/cytat:tpk20pkn]
Jeśli oba wyroki podlegają wyrokowi łącznemu to mozna złożyć taki wniosek- ale jaki będzie to wyrok nie można odp- na pewno 2 lata i 1,5 roku nie dają wyrok łącznego 4 lata, wyrok łączny ma na celu skrócenie sumy kar- więc było to by raczej 3 lata.
Ale w ogóle to twoje pytanie jest jakoś mało przejrzyste- napisz dokładnie o co chodzi...

Tak, sprawa została rozdzielona na 2 czesci. Pierwsza cześć, poddałem sie dobrowolnie karze ,a druga zakonczyła sie w sądzie. Chodziło mi o to co się dzieje z tymi wyrokami, czy są dodawane do siebie. Dziękuję za odpowiedź.

[cytat="marta222"]wyrok łączny ma na celu skrócenie sumy kar[/cytat]

Niezupełnie. Może także dojść do tzw. kumulacji kar.

To jaka będzie kara jak nastąpi kumulacja kar ?

Czego dotyczyły te przestępstwa i w jakim odstępie czasu zostały popełnione?

Ujmujesz to nieprecyzjnie......najniższy okres próby przy warunkowym zawieszeniu wykonania kary to czas 2 lat.

[cytat="marika39"]Ujmujesz to nieprecyzjnie......najniższy okres próby przy warunkowym zawieszeniu wykonania kary to czas 2 lat.[/cytat]

Jest to prawda jeśli mówimy o karze pozbawienia wolności.

Wykonanie kary ograniczenia wolności lub grzywny można warunkowo zawiesić nawet na rok.

Jakie kary orzeczono wobec autora wątku nie jestem pewien ;)

Przestępstwo było jedno, ale prokuratura rozdzieliła je na 2 częsci (2 sprawy) jak pisałem wyżej i dotyczyły tego samego przestępstwa popełnionego w tym samym czasie tego samego dnia. Pierwszy wyrok pierwszej sprawy uprawomocnił się rok temu. Pierwszego wyroku zostało mi 6 miesięcy a drugi wyrok zapadnie w przyszłym tygodniu. Dostałem 1,5 roku zawieszone warunkowo na okres próby 2 lat - pierwsza kara, 10 miesięcy zawieszone warunkowo na okres próby 2 lat - druga kara.
Chodzi mi o to czy da się te kary połączyć jeśli tak to co mam zrobić ?.
Jaki będę miał teraz wyrok ?

A dlaczego chcesz te kary łączyć?

Myślałem że bedzie mniejszy wyrok jak się połączy kary, nie wiem jak to wygląda od strony prawnej. Co jest korzystniejsze połączenie czy pozostawienie tak jak jest ?

Skoro wykonanie obu kar pozbawienia wolności jest warunkowo zawieszone to bym chyba raczej nie zabiegał na razie o wyrok łączny. Ale ocena należy do Ciebie.

Czyli nie jest korzystne połączenie kar w moim przypadku?

A co chciałbyś osiągnąć poprzez połączenie wyroków?

Myślałem że kara bedzie mniejsza jak się połączy wyroki ? Poprostu się nie znam na prawie i dlatego pytam.
A co Ty co byś zrobił na moim miejscu ?

[cytat="flimbos":10fi64k6]Myślałem że kara bedzie mniejsza jak się połączy wyroki ?[/cytat:10fi64k6]

Może być mniejsza ale nie musi.

[cytat:10fi64k6]
A co Ty co byś zrobił na moim miejscu ?[/cytat:10fi64k6]

Swoją opinię napisałem wyżej (10.02.2008)

Jeszcze mam pytanko. Co się stanie jak bym zostawił to wszystko tak jak jest i nie łączył tych kar. Jaka by była wtedy kara ?
Czy to by była łączna suma tych kar, bym mial wtedy 2,5 ruku w zawieszeniu na 4 lata ? Proszę o odpowiedź.

Wtedy każdy wyrok byłby wykonywany odrębnie. Trzeba jednak pamiętać, że Sąd może wydac wyrok łączny także z urzędu, czyli nawet bez wniosku stron.

Dziękuję za odpowiedz na pytania pozdrawiam.

Powrót