Jedna zgoda na wszystko???

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof_Pron
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof_Pron

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Niedawno udzieliłem wypowiedzi dla lokalnej stacji TV (czyli zasięg emisji programu bardzo ograniczony). Pani, której udzielałem wypowiedzi nie powiedziała mi z całą pewnością że materiał ukaże się w TV. Nie udzieliłem zgody wprost na emisje mojego wizerunku ani nie podpisywałem żadnej umowy.Nie było też wprost mojego sprzeciwu na emisje.
Materiał ukazał się w TV, a następnie został zamieszczony na stronie www stacji TV. Przyznam że nie spodobało mi się to bardzo gdyż zasięg internetu jest nieograniczony i każdy może wejść na stronę i ściągnąć ten materiał. Nie było o tym mowy przy okazji udzielania wypowiedzi ani wcześniej ani później.
Jakie możliwe kroki mogę podjąć gdyż nie chcę żeby mój wizerunek był stale obecny i dostępny dla nieograniczonej liczby osób.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Krzysztof P.

Witaj, konieczność uzyskania zgody na rozpowszechnianie wizerunku osoby reguluje USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" -
Przepis prawny:
Art. 81.

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
i to po stronie osoby rozpowszechniającej leży obowiązek posiadania takowej zgody. Jeśli chodzi o emisję materiału w lokalnej TV, dla której nagrywany był wywiad, to można jeszcze przyjąć, że udzielona była zgoda domyślna (poprzez sam fakt świadomego uczestnictwa w wywiadzie), o tyle na emisję wywiadu w innych TV lub zamieszczenie go w Internecie stacja powinna mieć Twoją wyraźną zgodę (czyli na piśmie).

Jeśli takowej nie udzielałeś, i nie mają zastosowania wyjątki wyszczególnione w Art.81. - to zgodnie z Art.83. i 78.1. powyższej ustawy możesz wystąpić o zaprzestanie dokonywania naruszenia rozpowszechniania wizerunku bez zgody lub nawet wejść na drogę odszkodowawczą. Pismo należy wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Powrót