Jednoczesna aplikacja kuratorska i radcowska

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna D.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna D.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.
Mam ogromny dylemat od niedługiego czasu i nie do końca mam pewność jak go rozwiązać. Sytuacja przedstawia się nastepujaco:
W styczniu br rozpoczęłam zajęcia na aplikacji radcowskiej (I rok), uczestniczyłam w zajęciach i praktykach zgodnie z harmonogramem.
W sierpniu br przystąpiłam do konkursu na aplikacje kuratorska który wygrałam i rozpoczęłam pracę z początkiem października jako aplikany kuratorski. Ku mojemu zaskoczeniu (gdyż ustawa o kuratorach sądowych nie nakłada takiego obowiązku na aplikantow wprost), przed rozpoczęciem pracy polecono mi rozwiązać wszelkie trwające stosunki pracy (1/4 etatu) oraz zawiesić (lub zamknac) działalność gospodarcza. Już po rozpoczeciu pracy, pojawił się problem dotyczący mojej aplikacji radcowskiej. Polegal on na tym, że nie moglam wyjść z pracy by móc uczestniczyć w zajęciach w OiRP. Postanowiłam rozwiązać ten problem prosząc Prezes okręgu o wyrażenie zgody na kontynuację aplikacji radcowskiej (zaznaczam, że komisja w trakcie rekrutacji miała świadomość tego, że jestem aplikantem radcowskim) I ku mojemu ogromnemu zdumieniu, otrzymałam decyzję odmowną. Na dzień dzisiejszy złożyłam w OIRP wniosek o urlop dziekanski (skutek- utracony niespełna rok szkolenia wraz z zaliczonym kolokwium, praktykami itp, poniesionymi kosztami) I szczerze nie wiem co dalej.
Chciałabym prosić Państwa o ujawnienie swoich refleksji w powyższym temacie. Proszę również o ewentualną podpowiedź jaka ścieżkę mogłabym obrać by uzyskać efekt możliwości ukończenia 2 aplikacji.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Powrót