Jednoosobowa działalność gospodarcza, a przychody z praw autorskich i 50% koszty.

• Autor wątku Autor wątku vast
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vast

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, planuję założyć działalność gospodarczą, ale charakter owej działalności rodzi dla mnie pewne pytanie. Poniżej kilka faktów, aby jasno przedstawić sytuację:

-Kod PKD 59.20.Z - Działalność w zakresie nagrań dźwiękowych i muzycznych
-Kody dodatkowe: PKD 90.01.Z, PKD 90.02.Z, PKD 90.03.Z
-Klienci będą z zagranicy, głównie USA
-Działalność polega na tworzeniu/produkcji nagrań dźwiękowych i muzycznych, czasami są to pełne utwory muzyczne, czasami krótkie pliki dźwiękowe (tzw sample). Czasami będzie to również gra/występy na koncertach i imprezach w klubach muzycznych.

Czasami może trafić się klient, który chce odkupić prawa autorskie do danego "utworu" i żąda przeniesienia tych praw autorskich na jego osobę/firmę poprzez umowę. Sprzedaż takich praw na drodze umowy nie byłaby standardową praktyką w mojej działalności.

I teraz rodzi się moje pytanie, czy w takim przypadku mogę przychód podparty taką umową zaliczyć do przychodu z praw majątkowych lub do przychodu z działalności osobistej i odliczyć 50% kosztów uzyskania przychodu?

Przychód stricte z działalności pozarolniczej polegałby na produkcji utworów oraz plików muzycznych/dźwiękowych i jej sprzedaży - nie ma tutaj wzmianki o prawach autorskich, a klient po prostu płaci mi za wytworzenie czegoś, nie za prawo do dysponowania tym czymś. Sprzedaż usługi/dobra dokumentowana byłaby fakturą.

Czy jest to możliwe, czy może jednak nie, bo charakter działalności gospodarczej i charakter sprzedaży praw autorskich zawiera wspólny mianownik, jakim jest "utwór" muzyczny/dźwiękowy?

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Żądać sobie może, Ty nie masz żadnego obowiązku spełniać takiego żądania.

Wiem, że nie mam takiego obowiązku, ale to są dodatkowe pieniądze, które mogę zarobić, spełniając jego życzenie.

LeszsekS napisał:
Jest to możliwe.

Dobrze, czyli nie będzie problemu z faktem, że prawo autorskie będzie dotyczyło utworu dźwiękowego? Bo czytałem opinie, że rodzi to problem, tutaj zacytuje:

***mod***

Dziękuje za odpowiedź i zainteresowanie tematem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prawo autorskie dotyczy wszystkich utworów, a prawo do kup 50% dotyczy zarówno rozporządzania prawami autorskimi jak i korzystania z nich.

PS.
Nie zajmujemy się recenzowaniem doniesień medialnych.

LeszsekS napisał:
Prawo autorskie dotyczy wszystkich utworów, a prawo do kup 50% dotyczy zarówno rozporządzania prawami autorskimi jak i korzystania z nich.

Czyli mogę skorzystać z kup 50% od kwoty w umowie o przeniesienie praw autorskich w przypadku sporządzenia takiej umowy, czy muszę rozliczyć ten przychód na takich samych zasadach jak główny przychód z działalności gospodarczej?

Masz do tego prawo zgodnie z Ustawą o PIT. Przypominam jeszcze raz, że to również ma zastosowanie przy udzielaniu licencji na korzystanie

Ok, dzięki za odpowiedź. W takim razie przychód związany z taką umową nie jest w ogóle wpisywany do KPiR, tylko na deklaracji PIT jako przychód z tytułu praw majątkowych, tak?

Powrót