Jednoosobowa działalność gospodarcza osoby nieletniej

• Autor wątku Autor wątku Dominiqaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominiqaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Jestem niepełnoletnia (15 lat) i od dwóch lat pracuję na umowach o dzieło (wykonuję zlecenia z zakresu tekstów reklamowych i programowania). Jednakże niedawno przeczytałam na stronie rządu ( https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00170 ), że opiekun prawny może złożyć wpis do CEIDG w moim imieniu. Czy są to informacje aktualne czy może nasz rząd nie radzi sobie z prowadzeniem własnej strony (wszystkiego można się spodziewać)? Jednoosobowa działalność gospodarcza ułatwiłaby mi wszelkie rozliczenia i pozyskiwanie zleceń, dlatego chciałabym się dowiedzieć czy jest to u nas w kraju możliwe. Z rodzicem już sprawę przedyskutowałam i zgadza się na to - pytanie tylko czy zgadza się na to nasze Polskie prawo. Dodam, iż zdaję sobie sprawę, że prowadzenie działalności to duża odpowiedzialność i orientuję się w prawie podatkowym.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Dominika G.

Ostatnia edycja:
faktycznie, strona rządowa wskazuje, że osoba niepełnoletnia _może_ prowadzić działalność, ale...

przez wiele lat różne instytucje twierdziły, że "nie można bo nie można i już"...
wiem, bo sam przez to przechodziłem...

a zatem: przyjmij, że państwo _zgadza się_, ale przygotuj się psychicznie na to, że wielokrotnie przedstawiciele tegoż państwa będą Tobie (z dobrymi intencjami) "wmawiać, że nie można"...

jako młoda osoba, nie zrażaj się tym, ale potraktuj to jako "trudności do pokonania"...

i jeszcze jedna uwaga: wspomniałaś o rozmowie z "rodzicem" (liczba pojedyncza) więc jeśli masz dwoje żyjących rodziców ale jeden z rodziców nie pochwala Twego pomysłu, to raczej państwo odmówi rejestracji..

Powrót