jednoosobowa działalność-pytanie

• Autor wątku Autor wątku ewusek1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewusek1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam:) jestem tu nowa:)
proszę o pomoc.
chciałabym otworzyć działalność. siedzibę miałabym w domu,chałupnictwo.narazie chciałabym działać sama.
Pierwsze najważniejsze dla mnie pytanie to : mam komornika,brałam dla kogos wysoką pożyczkę,ta osoba wyjechała nie płaci i otrzymałam komornika sądowego,czy on może mi siąść na konto działalności? to nie beda duze zarobki,ale zawsze coś:) czy może ktoś mi pomóc.

może zabrac wszystko??:o

a czy to bez wzgledu jakie konto sie ma? osobiste czy na działalnosc komornik może zająć je całe??
prosze o pomoc!

Przepis prawny:
[Art.*54 Prawa Bankowego
1.*Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.

to czyli ,ze jak otworze na działanosc to nie może wszystkiego zabrac?:) bo wiem ,ze jak miałam na osobistym pieniądze z rodzinnego to nie mógł zabrać ale przecież z działalności na oszczednosciowe nie moge chyba wpłacac? prosze mi tak po "prostemu" wytłumaczyć:) dziekuję bo czytam ale nie wiem czy dobrze sobie tłumacze.

Powrót