M
marcinstepien
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Chciałbym założyć spółkę z.o.o. która będzie moją drugą 'działalnością'.
W pierwszej korzystam z zwolnienia z Vat-u (do 150 000 zł w 2011) a w drugiej już chcę normalnie być płatnikiem VAT
Niestety nie mogą zrobić tego zakładając po prostu dwie działalności gospodarcze. Dowiedziałem się że rozwiązaniem jest założenie spółki.
Przez to że spółka ma być jednoosobowa wykluczone są spółki jawne i cywilne.
Mniej więcej orientuję się już w procedurze rejestracji SP ZOO, ale nie wiem dokładnie jak będzie wyglądało samo prowadzenie działalności
Pod SP ZOO chcę otworzyć FHU zajmującą się głównie
zleceniami informatycznymi (programowanie, administracja sieciami komputerowymi, tworzenie stron internetowych) oraz nie chciałbym sobie zamykać możliwości otworzenia jakiegoś handlu (również powiązanego z komputerami)
1) Czy ja siebie powinienem zatrudnić ?
2) Czy mogę wykonywać umowy o dzieło ?
3) Jakie podatki w takim razie będę płacił od tego samozatrudnienia (w pierwszej firmie już płacę ZUS)?
Jak najkorzystniej rozwiązać taką sytuację:
Tworzę w styczniu na zlecenia różnych firm programy komputerowe
10 programów każdy po 2000 zł
Tym samym wpływy do firmy w tym miesiącu wynoszą 20 000 zł
Czy powinienem podpisać 10 umów o dzieło z samym sobą ?
Ile zapłacę podatku?
Oczywiście chciałbym aby tych podatków było jak najmniej
Z góry dzięki za odpowiedzi
Marcin Stępień
W pierwszej korzystam z zwolnienia z Vat-u (do 150 000 zł w 2011) a w drugiej już chcę normalnie być płatnikiem VAT
Niestety nie mogą zrobić tego zakładając po prostu dwie działalności gospodarcze. Dowiedziałem się że rozwiązaniem jest założenie spółki.
Przez to że spółka ma być jednoosobowa wykluczone są spółki jawne i cywilne.
Mniej więcej orientuję się już w procedurze rejestracji SP ZOO, ale nie wiem dokładnie jak będzie wyglądało samo prowadzenie działalności
Pod SP ZOO chcę otworzyć FHU zajmującą się głównie
zleceniami informatycznymi (programowanie, administracja sieciami komputerowymi, tworzenie stron internetowych) oraz nie chciałbym sobie zamykać możliwości otworzenia jakiegoś handlu (również powiązanego z komputerami)
1) Czy ja siebie powinienem zatrudnić ?
2) Czy mogę wykonywać umowy o dzieło ?
3) Jakie podatki w takim razie będę płacił od tego samozatrudnienia (w pierwszej firmie już płacę ZUS)?
Jak najkorzystniej rozwiązać taką sytuację:
Tworzę w styczniu na zlecenia różnych firm programy komputerowe
10 programów każdy po 2000 zł
Tym samym wpływy do firmy w tym miesiącu wynoszą 20 000 zł
Czy powinienem podpisać 10 umów o dzieło z samym sobą ?
Ile zapłacę podatku?
Oczywiście chciałbym aby tych podatków było jak najmniej
Z góry dzięki za odpowiedzi
Marcin Stępień