Jeśli inwestor to jaka spółka?

• Autor wątku Autor wątku woojtass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woojtass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
jak w temacie, jeśli pozyskałem 2 inwestorów do interesu to jaką spółkę mam założyć bo już się zamotałem. Czy spółka cywilna nie ma żadnych udziałów tj że zakładamy sobie spółe w 3 i sie umawiamy ze mamy po 33%? I jak jest z odpowiedzialnością?
Bo jeśli chodzi o spółkę zoo to nie dość, że jest dużo roboty przy założeniu jej to jeszcze pełna księgowość:/// co mnie bardzo odstrasza.

POMÓŻCIE PROSZĘ

W przypadku spółki cywilnej wszyscy wspólnicy odpowiadają solidarnie za zobowiązania spółki nie tylko majątkiem spółki, ale również swoim prywatnym. Dzieje się tak dlatego, że spółka cywilna w rzeczywistości to tylko porozumienie wspólników o wspólnym działaniu, a nie odrębny podmiot gospodarczy. Udział w zyskach i stratach można ustalić dowolnie w umowie spółki. W przypadku braku takiego zapisu w umowie przyjmuje się, że wszyscy wspólnicy odpowiadają solidarnie za długi, jak i uczestniczą w tych samych proporcjach w zyskach.

[cytat="tigrus":2zuxekoj]W przypadku spółki cywilnej wszyscy wspólnicy odpowiadają solidarnie za zobowiązania spółki nie tylko majątkiem spółki, ale również swoim prywatnym. Dzieje się tak dlatego, że spółka cywilna w rzeczywistości to tylko porozumienie wspólników o wspólnym działaniu, a nie odrębny podmiot gospodarczy. Udział w zyskach i stratach można ustalić dowolnie w umowie spółki. W przypadku braku takiego zapisu w umowie przyjmuje się, że wszyscy wspólnicy odpowiadają solidarnie za długi, jak i uczestniczą w tych samych proporcjach w zyskach.[/cytat:2zuxekoj]

dziękuję za odpowiedź. Myślę, że inwestor wolałby na pewno spółkę zoo, lecz czy są jakieś argumenty za spółką cywilną oprócz mniejszych kosztów??
a czy kupując spółkę zoo o działalności handlowej można ją przekształcić w działalność usługową?? Dużo bardzo jest roboty??

Zmienić profil działalności można zawsze. Pytanie tylko ile to zajmie czasu? Sądzę, że założenie spółki od nowa nie zajmie więcej czasu niż kupienie już działającej i zmiana jej profilu działania. A co do kosztów, to będą podobne. w Kodeksie Spółek Handlowych w dziale dotyczącym spółek z o.o. opisane są wszelkie wymogi związane z założeniem takowej spółki.

Aby w pełni zapewnić sobie bezpieczeństwo przed wrogim przejęciem warto zastanowić się nad konstrukcją spółki komandytowej lub komandytowo akcyjnej gdzie odpowiedzialność i zakres kierowania spółka jest ograniczony dla (inwestora - komandytariusza lub akcjonariusza). Taką spółką kieruje komplementariusz, który ponosi pełną odpowiedzialność za długi spółki ale on podejmuje decyzje w spółce. Tylko czynności przekraczające zwykły tok czynności wymagaja zgody inwestora.

Powrót