Jest nakaz zaplaty - co dalej ?

• Autor wątku Autor wątku drobiazg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drobiazg

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Sad w postepowaniu upominawczym orzekl nakaz zaplaty na moja rzecz 120 zl + odsetki + 50 zl kosztow postepowania.
Mam papierek w reku, pozwany nie zglosil sprzeciwu.. co dalej z tym moge zrobic ?

Troche za malo na wpisanie do Krajowego Rejestru Dlugow, poza tym nie bardzo mnie na to stac - placic iles tam set zlotych miesiecznie abonamentu to za duzo po prostu.
Wiec co dalej ? Czy Komornicy maja jakies "minimalne" progi sciagania dlugow ? Zajma sie 170 zl ? Przy jakich kosztach ? I czy to ja je bede musial pokryc czy dluznik ?

Ostatnia edycja:
drobiazg napisał:
Mam papierek w reku, pozwany nie zglosil sprzeciwu.. co dalej z tym moge zrobic ?

To zależy od Pana. Jeżeli ma Pan zamiar wszczynać egzekucję komorniczą, to wypadałoby nadać tutyłowi egzekucyjnemu klauzulę wykonalności (w sądzie, który wydał wyrok).

drobiazg napisał:
Czy Komornicy maja jakies "minimalne" progi sciagania dlugow ? Zajma sie 170 zl ?

Nie ma żadnego minimum ("zajmą się kwotą" 170 zł).

drobiazg napisał:
Przy jakich kosztach ? I czy to ja je bede musial pokryc czy dluznik ?

Komornik po otrzymaniu (osobiście w kancelarii lub pocztą) Pana wniosku o wszczęcie egzekucji wraz z tytułem wykonawczym wezwie Pana o zaliczkę (koszty korespondencji, zapytań, przejazdów poza miejscowość będącą siedziba komornika, ew. poszukiwanie majątku).

W przypadku skutecznej egzekucji wydatki z Pana zaliczki zostaną wyegzekwowane wraz z należnością główną.

Jeżeli okaże sie bezskuteczna koszty, które Pan poniósł zostaną odnotowane na tytule wykonawczym (będzie można je egzekwować przy "następnym podejściu").

Dziekuje za wyjasnienie : )

Komornik po otrzymaniu (osobiście w kancelarii lub pocztą) Pana wniosku o wszczęcie egzekucji wraz z tytułem wykonawczym wezwie Pana o zaliczkę (koszty korespondencji, zapytań, przejazdów poza miejscowość będącą siedziba komornika, ew. poszukiwanie majątku).

A jakie to sa + - koszta? Chodzi mi o rzad wielkoscim i czy koszta proby (byc moze bezskutecznej) odzyskiwania zaplaty nie beda 3 razy wieksze niz sama zaplata?
Bo to co mam teraz moze byc skuteczne, ale mam jeszcze dwie sprawy, z ktorych jedna czlowiek wyjechal za granice - bawic sie w probe takiego odzyskiwania czy raczej nie ?

I jeszcze jedno pytanie - dowolny komornik, do ktorego wejde "z ulicy" w swoim miescie?

Powrót