Jestem na l4 a pracodawca nie chce mi wyplacic wyplaty

• Autor wątku Autor wątku Czarna2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czarna2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie moj partner pracował za granica jest teraz na L4 i pracodawca nie chce mu wyplacic wyplaty 1260 € zrobila mu liste rachunkow ktorych tylko zostalo 15,63€ jego wyplaty. W tych rachunkach sa zmyslone rzeczy ze za sprzatanie gdzir nikt nigdy zadna firma mu nie sprzatala domu bo sam dbal o dom jest czystym czlowiekiem za antene ktora mu kazali zalozyc zeby miec polska tel za napisanie listu gdzie przyszlo cos z niemiec z tv i trza bo wyjasnic tylko ze on jest zameldowany od kwietnia a w zime go ram nie bylo. Czy to jest normalne czy ma prawo do czegos co jest zmyslone badz sami dali zgode . Proszę pomozcie mi co z tym zrobic. Pozdrawiam kochani

Pracodawca niemiecka firma pracuje u niemca ale jestem na zusie polskim

pytasz w dziale prawa polskiego - dlaczego uwazasz, że ma tutaj zastosowanie?
nie wiem co to znaczy "być na Zusie" -

Pytam moze ktos mial do czynienia i mógłby mi pomóc. Pytam grzecznie

Napisz wezwanie do zapłaty ze wskazaniem terminu do kiedy ma czas na przelanie wypłaty i w jakiej kwocie, pod rygorem złozenia sprawy do sądu pracy w Niemczech oczywiście.
Jak nie pomoże to jeszcze jedno wezwanie ostateczne, a jak to nie pomoże, to sąd pracy w De. Kosztów żadnych w I instancji nie ponosisz, no chyba, ze za adwokata, jak będziesz chciała. Ale po co.

Dziękuję bardzo. Tu nie chodzi o mnie tylko o mojego przyszłego meza ze jeat na polskim zusie słownik zmienil ze jestem nie nie to on pracuje u niemieckiego pracodwacy a odpowadzaja zus polski za partnera do polski.i nie wiemy co zrobic z tym.

Ja myślę, ze wy ani nie wiecie u kogo on pracuje ani tym bardziej co podpisał. Śmierdzi z daleka. I jestem głeboko przekonana, że to nie umowa o pracę, a Gewerbe!!! Żaden pracodawca niemiecki nie może odprowadzać polskiego ZUS-u!!! Twój przyszły zapewne podpisał Gewerbe, czyli założył sobie firmę, dlatego nie ma pieniędzy, bo jego pracodawca nie jest jego pracodawca tylko zleceniodawcą. Niech się lepiej szybko zorientuje w sytuacji!!!

Powrót