Jestem na L4 w PL chce pradowac w Niemczech - PYTANIE

• Autor wątku Autor wątku Fachowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fachowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam, jestem od dwoch miesiecy na L4 w PL a komisj lekarskiej powiedzieli ze dostalem sie do senatorium lecz dopiero za 3 miesiące do tego czasu musze siedziec na zwolnieniu lekarskim aby dostac sie do senatorium, niestety mam strasznie ciezką sytuacje finansową, kredyt oplaty mieszkania itp.

Chcialbym na te dwa miesiace wyjechac do niemiec aby dorobic a dosc lekkiej pracy, czy jezeli podejme prace w niemczech i wiadomo ze w niemczech bede ubezpieczony prawdopodobnie w AOKu to czy polski ZUS w jakikolwiek sposob moze dowiedziec sie ze w czasie polskiego L4 pracuje w niemczech ?

Ważna jest dla mnie opinia i konstruktywne dowody na to że Polski ZUS dowie sie o tym, moim zdaniem chyba sie nie dowiedza bo nawet podczas corocznego rozliczenia nie podaje itów niemieckich gdyz skarbówka rozlicza sie tylko i wylacznie z polskich PITów, mimo to prosze o jakiekolwiek informacje z tym związane.

Za informacje bardzo dziekuje.

Albo jesteś chory albo nie. Zdecyduj się. W kombinowanou nie pomagamy.

Nieźle kombinujesz. Niestety popełniasz duży błąd, bo do rozliczenia w Pl i wyliczenia stopy procentowej podatku w Pl, potrzebne są Twoje dochody z DE. Zatajasz je w tym momencie, a za to grozi kara finansowa i to bardzo duża, co może pogorszyć Twoją sytuację finansowa jeszcze bardziej. A do rozliczenia w De potrzebujesz ponadto zaświadczenie z PL.
Jeszcze nie pojechałeś do tej pracy, a juz sie pytasz w innym temacie, co mozna na dziecko w De dostać. Aj, aj, aj... bez kometarza to zostawię, bo na dzieci musi być człowieka stac:(

Niestety popełniasz duży błąd, bo do rozliczenia w Pl i wyliczenia stopy procentowej podatku w Pl, potrzebne są Twoje dochody z DE.

tylko ze dwa lata temu rozlicalem si ez polskiego pitu i niemieckiego i za tlumaczenie placilem a i tak na koniec wyszlo zero bo skarbowka nie rozlicza niemeickich, wiec po co , w tym roku jak sie rozliczalem za 2015 to dawalem tylko polski pit a niemiecki juz nie bo niemiecki rozlicza sie w nemczech (o ile chcialbym sie rozliczac i otrzymac zwrot podatku)

a ja w niemczech malo pracuje dlatego tak czy tak mi sie zwrot nie nalezy bo nie mam przepracowane nawet pol roku.

co niby mi mogą zrobic ?

i jaka mogla bybyc ewentuualna kara pieniezna ? z tego co wyczytalem to zadna - mogą tylko mi kazac oddac caly zasilek jaki mi dali.... zle mowie ?

Witam
Fachowiec z Ciebie już taki FACHOWIEC, że to Ty powinieneś porad udzielać .
Pozdrawiam

Witam, byłem zatrudniony w niemieckiej firmie jako kierowca, dostałem umowę na czas okreslony na rok po przepracowanym miesiącu gdy zjechałem do PL na urlop zacząłem chorowac na biodro czeka mnie zabieg operacyjny lekarz jednoznacznie stwierdził iż to jest od skaknia na naczepie. DOstałem zwolnienie chorobowe od lekarza i teraz ciągne L4 natomiast niemiecki pracodawca mnie zwolnił w trakcie trwania zwolnienia moje pytanie jest nastepujące czy pracodawca niemiecki miał prawo mnie zwolnic w trakcie trwania zwolnienia L4? Następna sprawa jest taka iż dowiedziałem się ze jestem zgłoszony w dwóch ubezpieczalniach pod nazwą DAK i AOK cały czas kontynuuje zwolnienie lekarskie i teraz nie wiem gdzie wysyłać zwolnienia. Czy ktoś się oriętuje jak jest wypłacane zwolnienie przez ubezpieczyciela? Bardzo proszę o szybką odpowiedz.

Przepisy niemieckie, w odroznieniu od polskich, NIE zabraniaja generalnie zwolenienia z pracy pracownika, ktory przebywa na zwolnieniu lekarskim. Czy to zwolnienie z pracy jest jednak do konca zgodne z INNYMI przepisami prawa pracy, musialby ocenic prawnik.

Nie mozesz byc zarejestrowany w dwoch ubezpieczalniach naraz. Zwolnienie lekarskie musisz wyslac w jednym egzemplarzu do pracodawcy a w jednym do kasy chorych (a nie tylko w jedno miejsce). Generalnie paracodawca placi chorobowe przez pierwszych 6 tygodni, ale jesli nie przepracowales pelnego miesiaca, to jest od tego wyjatek, ze placi kasa chorych, ale tylko tak dlugo, jak jestes w niej ubezpieczony i sa oplacane skladki. Wiec musisz najpierw wyjasnic, gdzie jestes konkretnie ubezpieczony i skontaktowac z kasa chorych.
Jesli chcesz kwestionowac zwolnienie z pracy przez pracodowce, musisz w ciagu 3 tygodni zloyc pozew do sadu pracy, jak ten termin minie, to bedzie "po ptokach"

Powrót