jestem oskarżony o zniszczenie mienia:(

• Autor wątku Autor wątku pimpthc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pimpthc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Mam taki problem jakieś dwa miesiace temu ochroniarze wyrzucili mnie z dyskoteki i rzucilem kamieniem w boczne drzwi co spowodowalo wgniecenie i pekniecie powłoki lakieru i zostalem zatrzymany przez policje.rano mnie puścili i policjant ktory mnie przesluchwial powiedzial ze szkode wycenili na kwote 300zł.po jakims czasie przyszlo mi wezwanie na komende gdzie sie dowiedzialem ze zmienili kwote na 3000zł!!!pokazali mi dokumenty kosztów naprawy i tam było jakies inne rzeczy typu lampa elektryka szyb cos tam jeszcze(ale przeciez ja rzucilem tylko kamieniem w boczne drzwi).czy sąd bedzie dochodzic czy te szkody sa spowodowane tym kamieniem??czy sad bedzie bral pod uwage ze szkoda byla wyceniona na 300zł a pozniej nagle zmienili na 3000zł?czy bede musiał zapłacić za te szkody czy może sąd skarze mnie wyrokiem w zawieszeniu i grzywna??dodam tylko ze sie ucze i jestem na utrzymaniu rodziców.

sąd skaże cię za to, co zrobiłeś

ale czy bede musial poniesc te koszty 3000zł czy dostane grzywna i wyrok?czy na sprawie sad powola bieglego zeby sprawdzic czy mozna wyrzadzic takie szkody jednym kaminiem?czy ja musze poproscic o bieglego zeby to sprawdzil?bo chyba widac odrazu ze to jest naciagnie z 300zł na 3000zł to nie jest chyba normalne zeby tak drastycznie zmienily sie koszty!!

nie wiem co będziesz musiał
sąd możę orzec obowiązek naprawienia szkody. To, ile ona wynosi, jest przedmiotem postępowania dowodowego. Możesz twierdzić, że tego nie zrobiłeś, bo uderzyłeś tylko w szybę. Nie wiem jak było. Biegły może szacować wartość szkód, ale na pewno nie będzie oceniał, czy kamieniem można zrobić szkode na 3000 bo to głupie jest, sam chyba to rozumiesz, no nie.

Sprawdź czy na terenie zdarzenia jest monitoring, jeśli jest to złóż wniosek o zabezpieczenie nagrań. Wartośc szkody zapewne bedzie ustalana w sądzie i tu masz pole do popisu. Musisz wywodzic że rzucenie kamieniem spowodowało jedynie zbicie szyby, a dalsze zniszczenia to skutki innych iezależnych zdarzeń. Moze chca Ci podpiąc wszystkie zniszczenia z tej nocy :-) Przejdź sie do adwokata lepiej i weź obronę.

taaaa, a adwokat weźmie za jedną sprawę kilka tysięcy a za jedną rozprawę 500 złotych i po paru takich wyjdziesz na minusie...

Skad Ty masz takie stawki? W naszych kancelariach nie bierze się za rozprawy. Najlepiej przejdx sie do adwokata i popytaj.

w naszych kancelariach się nie bierze za rozprawy??? a nasze kancelarie to niby co jest.
Stawki są różne. Jeden bierze za termin, inny za godzinę a jeszcze inny za sprawę.
A do adwokata chodzić nie muszę bo widzę go parę razy dziennie w lustrze.

Wiem wiem, wszyscy juz wiedzą. Nie pierwszy raz o tym piszesz.
Tylko że ja nie ciebie wysyłam do adwokata tylko pytajacego. Nie wiadomo jakie są u Ciebie w miejscowosci stawki.

ok dzieki za rade.i powstało nowe pytanie czy moge zgłosić wniosek dowodowy na sprawie mam ja we wtorek, a monitoring jest tylko teraz dopiero sie dowiedziałem.nie zdążyłem wysłać wnioksu do sądu w treminie.i nie wiem czy teraz już nic nie dam rady zdziałać!

Może Pan złożyc taki wniosek na rozprawie.

Powrót