Jestem przed rozprawa sadowa jestem w stanie zmienic zeznania na prokuratorze?

• Autor wątku Autor wątku gofer32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gofer32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
jak w temacie
po 48h dalam sie zlamac pod wplywem persfazji policji i zeznalem iz Pan X sprzedawal mi wieksze ilosci marihuany zrobilem to iz bylem wyczerpany przeluchaniem
niestety on z ta sparwa nie ma nic wspolnego a sprawa nie nabrala jeszcze wielkiego rozmachu
czy jestem w stanie bedac teraz w roli podejrzanego zmienic swoje zeznania na prokuratorze uzupelnic je lub zlozyc nowe powolujac sie na wyczerpanie przez przesłuchanie
bylem u prokuratora ale on nie chce ze mna gadac a mam takie prawo tak samo komisarz jaki wniosek zloyc do prokuratury bym mogl ponownie uzupelnic zeznania ?? musza ze mna gadac przysluguje mi to prawo tylko nie wiem jak ich do tego zmusic pomoze jakis wniosek ? i czy w sytuacji zmiany zeznan jestem w stanie prosic o konfrontacje z panem X?

a jezeli pan x zglosi sie na policje lub do prokuratory ze dowiedzial sie ze zostal oskrazony i prosi o konfrontacje ze mna gdyz jest niewinny i chce to wyjasnic?

Pan X i tak będzie wiedział, że został "oskarżony" i nie musi się zgłaszać wcześniej, bo zapewne wkrótce odwiedzą go policjanci "z zaproszeniem na komendę" lub też dostanie wezwanie do stawiennictwa w charakterze podejrzanego. Do czasu aż stanie się stroną postępowania (w tym wypadku podejrzanym) to nie ma prawa wnioskowania o przeprowadzenie z kimkolwiek konfrontacji. Wyjaśni wszystko gdy zostanie "zaproszony" na czynności procesowe z jego udziałem.

Podejrzany składa wyjaśnienia, a nie zeznania...

W każdym bądź razie złóż swoje prawdziwe wyjaśnienia w trakcie rozprawy w sądzie, bo przypominam, że osoba podejrzana na etapie postępowania przygotowawczego może kłamać do woli i nie ponosi za to odpowiedzialności karnej.

Powrót