P
praworzadny
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 541
Postepowanie administracyjne w sprawie samwoli budowlanej na dzialce przylegajacej do mojej nieruchomosci ciagnie sie kilka lat. Byly decyzje wydane przez PINB umarzajace postepownie, potem decyzja na ten sam obiekt nakazujaca rozbiorke. Odwolanie do WINB i uchylenie decyzji zwracajac do ponownego rozpatrzenia itd. itp. Oczywiscie dla wygody PINB a takze WINB nigdy nie bylem uznany za strone postepowania chociaz moja nieruchomosc znajduje sie w strefie oddzialywania obiektow i dzialalnosci w nich prowadzonej. Ostatnio wystapilem do PINB i WINB o informacje o statusie wydanych decyzji. Dowiedzialem sie, ze decyzje ciagle nie sa ostateczne i wlasciciel samowoli ciagle sie odwoluje a ostatnio zlozyl skargi do WSA. Teraz, w ktorym momencie moge zadac uwzglednienia mnie jako strony postepowania? Czy moge to zrobic teraz jak skarga na decyzje WINB jest w sadzie? Czy moze poczekac az sad wyda orzeczenie i wystapic o wznowienie postepowania z uwzglednieniem mnie jako strony? W zasadzie WSA powinien podtrzymac decyzje WINB gdyz dzialka nie jest objeta mpzp a wlasciciel samowoli nie posiada warunkow zabudowy i zagospodarowania terenu na te dzialke. Moze byc jednak zupelnie inaczej, gdyz facet ma chody i dojscia w sadzie. Co robic w takiej sytuacji?