Jeżdżenie autem firmowy kiedy nie jesteś pracownikiem firmy

• Autor wątku Autor wątku evesz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evesz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie, czy mogę jeździć autem firmowym mojej mamy firmy kiedy nie jestem zatrudniona w jej firmie ? Proszę o odp. Jak to wygląda prawnie.

Możesz. Nic tego nie zabrania, oczywiście pod warunkiem, że masz odpowiednie uprawnienia do prowadzenia danego typu pojazdów.

no i po pierwsze kwestia czy firma zezwoliła żeby mama udostępniała pojazd innym osobom, po drugie moga być problemy z ubezpieczycielem w przypadku jakiejkolwiek stłuczki (w końcu nie tylko ,że pojazd nie był użytkowany ani do celów służbowych, ale również nie przez pracownika firmy ...)

Chodzi o to czy mama jest właścicielem czy tylko pracownikiem firmy. Nie wynika to bezpośrednio z treści Twojego posta.

Mama jest właścicielem firmy. Jeżeli o ubezpieczenie chodzi to wiem, że nie będzie przysługiwało. Natomiast zależy mi na tym czy jakby policja mnie złapała to czy ma prawo wystawić na niekorzyść mojej mamy mandat czy coś tam innego, że ja jako pracownik używam auta zarejestrowanego na firmę.

Natomiast można zakwestionować faktury za zakup paliwa, jako koszty nie związane z działalnością gospodarczą. :)

Ale to chyba tylko przez organy podatkowe?

Luca napisał:
Ale to chyba tylko przez organy podatkowe?
Oczywiście. Na podstawie np "donosu obywatelskiego" :)zaczną dokładnie wszystko sprawdzać :(. Oczywiście tak nie musi być, ale może.

Z ciekawości, czy taki donos jest poufny? Czy w razie wszczęcia kontroli podmiot kontrolowany może dowiedzieć się o jego treści oraz kto złożył ów donos?

Powrót