Jezioro do kogo należy woda

• Autor wątku Autor wątku raf08ca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raf08ca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Posiadam działkę na której jest jezioro oraz las pytanie do kogo należy woda ?

Jezioro należy do Pana, chyba że wpadałaby do niego jakaś rzeka. W tym wypadku stanowiłaby własność Skarbu Państwa.

Zgodnie z art. 214 prawa wodnego, śródlądowe wody stojące znajdujące się w granicach nieruchomości gruntowej stanowią własność właściciela tej nieruchomości.

Jeżeli jest Pan ciekawy dokładnej definicji śródlądowych wód stojących, to zgodnie z art. 23 prawa wodnego są to wody śródlądowe w jeziorach oraz innych naturalnych zbiornikach wodnych niezwiązanych bezpośrednio, w sposób naturalny, z powierzchniowymi śródlądowymi wodami płynącymi.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Na jeziorze jest łowisko PZW, na którym rybacy łowią ryby i korzystają z mojego terenu. Czy PZW może korzystać z mojej działki bez mojej zgody?

Jeśli jezioro jest Twoje i działka też, to, na logikę, Ty decydujesz o tym, kto może z nich korzystać.

Co w takiej sytuacji Państwo proponujecie zrobić ?
Napisać pismo do PZW na jakiej podstawienie korzystają z mojego terenu?

Tak. Prosić o wskazanie tytułu prawnego na podstawie którego użytkują Twój grunt.
Nie doszło przypadkiem do zasiedzenia, od kiedy go użytkują?

Do zasiedzenia raczej nie doszło. Ciężko powiedzieć od kiedy użytkują kilka lat. Ja co roku płacę podatek od tego gruntu.

Witam serdecznie,
Napisałem pismo do PZW. Otrzymałem pismo że nie posiadają żadnych dokumentów stwierdzających jakiekolwiek prawa do mojej działki.
W piśmie proszę o rozpatrzenie wniosku o dzierżawy wymienionej działki.

Proszę o poradę - czy mogę naliczyć wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości? Jeśli tak, jak to naliczyć?

Orientujecie się Państwo jakie są stawki za dzierżawę takie gruntu?

Powrót