Jobseeker Allowance - Notice of Overpayment and Civil Penalty

• Autor wątku Autor wątku emlem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emlem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Od kwietnia 2014 do września 2014 otrzymywał zasiłek JSA w wysokości 57 funtów tygodniowo. W trakcie otrzymywania zasiłku pracowałem dorywczo jednak nie więcej niż 16 godzin tygodniowo. Pracowałem nieregularnie i nie powiadomiłem Job Centre Plus o otrzymywanych dochodach z tej pracy.

We wrześniu zasiłek został wstrzymany. W rozmowie telefonicznej z urzędnikiem Job Centre dowiedziałem się ze powodem jest ten w/w dodatkowy dochód.

Miesiąc pózniej tj. dzisiaj otrzymałem list z Job Centre oraz z DWP zatytuaowany: Notice of Overpayment and Civil Penalty, w którym poinformowano mnie ze w okresie od 1 maja do 4 czerwca nie byłem upoważniony do pobierania zasiłku JSA (jako powód podano dodatkowa prace w. agencji pracy tymczasowej) w związku z czym nałożono na mnie karę Civil Penalty 50 funtów oraz nakaz zwrotu nadpłaty zasiłku w wysokości 280funtow co daje w sumie 330 funtów.

Choc nie są to wielkie pieniądze, nie posiadam takiej kwoty. Zylem w przekonaniu ze wolno mi pracować do 16 godzin tygodniowo i posiadać status JSA. Mimo wszystko ZANIM otrzymalem ten list zdecydowałem ze wracam do Polski. Powrót planuje w przyszłym tygodniu.

Jakich konsekwencji mogę się spodziewać jeśli nie zapłacę tego wyrównania i kary i czy mogę być za to rozliczany bedąc w Polsce? Z góry dziękuje za pomoc.

Ponaglenia zaplaty, komornik - nie zapomnij ,ze maja kopie Twoich dokumentow wiec znalezc Cie nie bedzie trudno.

Odnosnie zaistnialej sytulacji to podpisales im dokumenty, w ktorych bylo napisane,ze w razie jakich kolwiek zmian masz obowiazek ich o tym poinformowac.

Powrót