Już oszustwo czy jeszcze nie?

• Autor wątku Autor wątku fusss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fusss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry

Mam wrażenie że zostałem oszukany przy zakupie samochodu tylko nie rozumiem jeszcze jak. Postaram się przedstawić sprawę najjaśniej jak się da.

Zakupiłem samochód, zakup za gotówkę. Kupiłem ten samochód od firmy z jednym kluczykiem i póki co na fakturę pro forma z dowodem wpłaty gotówki KP. Płatność gotówką na miejscu. Nie otrzymałem dowodu rejestracyjnego ponieważ samochód posiada dowód miękki i sprzedawca wyśle dowód gdy tylko go odbierze, ma wysłać także opony letnie i drugi kluczyk. Samochodem wróciłem do domu, ubezpieczyłem go już na siebie. Samochód nie pochodzi z importu. Jest zarejestrowany w Polsce, ma ważne OC i badanie techniczne. Zastanawiam się w czym tkwi wałek? W jaki sposób chcą mnie oszukać, albo może jestem przewrażliwiony? W dniu dzisiejszym próba kontaktu ze sprzedającym się nie powiodła. Jeżeli znacie podobną sytuację i może wiecie jak postąpić to proszę o informację. Z góry bardzo dziękuję.

Też w podobny sposób kupiłem samochód - tzn. przed twardym dowodem.
U mnie było tak, że w momencie zakupu otrzymałem fakturę VAT.
Później - jak komis odebrał twardy dowód - przesłał mi go listem poleconym wraz z nową fakturą VAT z datą otrzymania twarde dowodu - starą fakturę zniszczyłem. Tak się z nimi umówiłem.
Wiem - nielegalne - ale jakoś trzeba było sobie radzić chcąc mieć samochód jadąc po niego w moim przypadku ponad 250km.
Było to dwa lata temu.
U ciebie zrobili to poprzez pro forma - podobnie - ale nie masz dowodu, że jesteś właścicielem.

Powrót