Kamera w toalecie w Przedszkolu?

• Autor wątku Autor wątku MsPrevail
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MsPrevail

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Odprowadziłam dziś dziecko do przedszkola i musiałam skorzystać z toalety. Moją uwagę przykuło coś na suficie co do złudzenia przypominało kamerę. Czy to możliwe żeby w toalecie, w której nie ma osobnego pomieszczenia na umywalki i sedesy, była zamontowana kamera? Czy Przedszkole może monitorować i "podglądać" dzieci w trakcie załatwiania potrzeb fizjologicznych? W głowie mi się to nie mieści ...

Monitoring takich miejsc jest absolutnie niedopuszczalny. A może to kolejny przypadek próby utrwalania czynności intymnych przez osoby o dewiacyjnych skłonnościach?

Mogłam udać się do sekretariatu i zapytać wprost, ale poczułam się zażenowana tą sytuacją, ponieważ chwilę wcześniej korzystałam z tej toalety ... Rozumiem, że z punktu widzenia prawa jest to niedopuszczalne?

Być może na zebraniu warto poruszyć tę kwestię, że toalety powinny odizolowane, aby dzieci swobodnie z nich korzystały. Monitorowanie umywalek jest dopuszczalne, natomiast toalet już nie. Dlatego dopóki w przedszkolu nie będą odizolowane toalety przedszkole powinno zdjąć kamery.

a skąd wiadomo że są to w ogóle kamery a nie np. czujnik dymu albo jeszcze coś innego?

Powrót