kamornik i fundusz alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku xsw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xsw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, od 2010 roku pobieram alimenty z funduszu alimentacyjnego przez ten okres czasu komornik przysylal mi jednoczesnie pieniadze na poczet zaleglosci. Nie zawiadomil mnie o tym,ze bedzie przysylal te pieniadze, byly to niewielkie sumy(20,30zl) i nie zdazylam zoorientowac sie,ze otrzymuje pieniadze jednoczesnie z FA i komornika. Przez te lata uzbierala sie duza kwota,ktora musze splacic wraz z odsetkami na poczet funduszu, czy to jest ewidetnie moj blad, czy komornika?

Hej a ja mam pytanie takie:
Otrzymałem zawiadomienie o następującej treści, że wszczęto postępoanie w sprawie zwrotu należności z tyt. wypłaconych świadczeń.
Sprawa wygląda następująco: że ja wpłacam alimenty w wysokości 450 zł do Komornika- bo tak kazała mi kuratorka, a z funduszu dostałem pismo, że przyznano mojej byłej żonie - fundusz alimentacyjny, czy fundusz alimentacyjny nie powinien być przyznany w momencie kiedy bym wogóle nie wpłacał alimentów? ale płacę regularnie po 450 zł,- bo mam takie bieżące.

To ja jeszcze dodam zapytanie.
22.10 złożyłam dokumenty do wypłaty FA. Nie dostałam żadnej decyzji potwierdzającej, a dziś komornik przysłał mi pieniądze.
Czy mam je oddać, czy dopiero te oddawać, które przyjdą po decyzji o przyznaniu FA?
Pozdrawiam.

Bez urzędowej decyzji , pieniędzy nikt Ci nie da. Bierz więc wszystko co dają, informując o tym komornika

Tylko jak zadałam to samo pytanie pani przyjmującej wniosek... a właściwie, to zapytałam od kiedy mogę być pewna przyznania FA. I wtedy kobieta powiedziała, że dopóki nie dostanę decyzji na piśmie. Drugie pytanie więc było konsekwencją pierwszego: To do czasu otrzymania decyzji, mogę przyjmować pieniądze od komornika? I wtedy ogarnęła ją konsternacja i po chwili wahania, jakby z własnego wniosku wysnuła, że skoro dostanę również świadczenie za październik, to od chwili złożenia wniosku nie powinnam nic przyjmować.
Niemniej jestem teraz w sytuacji, w której nie mam pewności co do przyznania świadczenia (brak pisemnej decyzji), a jednocześnie otrzymałam wpłatę od komornika.

????

Jak dostałaś pieniądze od komornika który wystawił Ci zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji to bierz co Ci dają. A pani w urzędzie mówi bzdury.

Jeśli chce mieć Pani pewność, że FAL nie zażada od Pani zwrotu świadczeń, jeśli jednak uzna w pózniejszym czasie, ze przyjela Pani wplatę od komornika a nie powinna, to prosze w dniu, w którym otrzyma Pani decyzję przyznającą FAL, zwrócić te pieniądze komornikowi przelewem albo najlepiej udac się do Komornika i wpłacić w Kancelarii Komornika i wyjaśnić, zeby Komornik przekazał do FAL, pokazac decyzję, niech sobie skseruje, bo Fal jeszcze pewnie nie zdązył komornikowi dosłać. Wtedy Fal nie powinien mieć zastrzeżeń.

dolores1987 napisał:
Hej a ja mam pytanie takie:
Otrzymałem zawiadomienie o następującej treści, że wszczęto postępoanie w sprawie zwrotu należności z tyt. wypłaconych świadczeń.
Sprawa wygląda następująco: że ja wpłacam alimenty w wysokości 450 zł do Komornika- bo tak kazała mi kuratorka, a z funduszu dostałem pismo, że przyznano mojej byłej żonie - fundusz alimentacyjny, czy fundusz alimentacyjny nie powinien być przyznany w momencie kiedy bym wogóle nie wpłacał alimentów? ale płacę regularnie po 450 zł,- bo mam takie bieżące.

oznacza to, ze wierzycielka złożyła wniosek o przyznanie swiadczen z fAl, ale teraz musi wszystko oddać do FAL, bo nienależnie pobierała albo, że dłuznik ma spłacic - nieprecyzyjnie piszesz ze wszczeto postepowanie w sprawie zwrotu nalezności ... napisz coś wiecej..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hej. Ja płacę regularnie komornikowi po 900zł +86zł opłaty egzekucyjnej. Mimo to moja była pobiera z FA kasę. Na każdego 10 dnia mam zaległość 900zł i na podstawie tego fundusz jej wypłaca alimenty. Nawet próbowałem wpłacać wcześniej kase to komornik zasłaniał się 5dniowym terminem księgowania.

Proszę spróbować zrobić tak:
1. Wpłacić do komornika pieniądze 986zł już 1 dnia miesiąca i tego samego dnia złożyć do Komornika wniosek o wydanie zaswiadczenia o bezskutecznej egzekucji alimentów wobec Pana - w zaświadczeniu powinno być wskazane, że egzekucja jest skuteczna. Zanieść to zaświadczenie do FA i poczekać na reakcję FA.

Powrót