kanal na youtube logo nazwa prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku bukichektor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bukichektor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
witam

Założyłem z bratem kanał na youtube i nakręciliśmy już kilka filmów amatorskich ( treść komediowa). Jednak przed ich zamieszczeniem na youtube i wypromowaniem chciałbym zadać kilka pytań:

1.Gdzie mogę zastrzec nazwę kanału, nasze logo( widoczne na filmach), oraz stronę internetową powiązaną z kanałem?
2.Czy do powyższego zastrzeżenia potrzebna jest działalność gospodarcza; wytwórnia filmowa/amatorskie studio...czy można to zrobić jako osoba prywatna?( wszak kanał na youtube może założyć sobie każdy..)
3.Ile trwa wyrobienie takich praw?
4.Ile kosztuje?

Zamierzamy używając naszej nazwy/loga/własnych sloganów za jakiś czas sprzedawać koszulki dla fanów.
5.Co powinienem dokładnie zastrzec/zarejestrować by móc wyciągać później konsekwencje prawne od osób sprzedających koszulki z naszym logiem/nazwą bez naszej zgody?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

bukichektor napisał:
nakręciliśmy już kilka filmów amatorskich ( treść komediowa).
na początek przydatne materiały:
  • USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (zwana dalej upaipp)
  • USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej (zwana dalej pwp)
  • Urząd Patentowy
Z momentem nakręcenia tych filmów (utworów audiowizualnych) nabyliście do nich prawa autorskie, które tym samym chronią wasze utwory. Popatrzcie szczególnie w Art.1., 9, 10, 69 - 73. upaipp.
Jednak przed ich zamieszczeniem na youtube i wypromowaniem...
przeczytajcie uwaźnie regulamin YT. Z tego co mi wiadomo - mówi on w ogólności, że zamieszczając tam swój utwór, jego autor udziela tym samym licencji YT na wykorzystywanie tego utworu w bardzo szerokim zakresie (łącznie z wykorzystaniem komercyjnym, sub-licencjonowaniem oraz prawem do rozpowszechniania opracowań). A na zasadzie sub - licencji korzystać z waszego utworu mogą również wszyscy użytkownicy portalu.
1.Gdzie mogę zastrzec nazwę kanału, nasze logo( widoczne na filmach), oraz stronę internetową powiązaną z kanałem?
W Urzędzie Patentowym. Szczegóły na jego stronie i w pwp.
Zamierzamy używając naszej nazwy/loga/własnych sloganów za jakiś czas sprzedawać koszulki dla fanów.
5.Co powinienem dokładnie zastrzec/zarejestrować by móc wyciągać później konsekwencje prawne od osób sprzedających koszulki z naszym logiem/nazwą bez naszej zgody?
Slogany nie będą w Polsce chronione. A co do pozostałych elementów - to będziecie mieli ochronę z tytułu praw autorskich, i z tytułu zarejestrowanych znaków towarowych (jeśli dokonacie rejestracji).

Powrót