Ja "strasznie" się nie rozpisałem. Dlaczego używasz słowa "strasznie"? Innego określenia nie potrafisz znaleźć, aby wyartykułować swoje myśli?Słowo "strasznie" wg terminologii języka polskiego oznacza bojaźń, strach, stan lęku, reakcję człowieka na jakieś zjawisko wywołane czymś lub przez kogoś.Ale również oznacza w ogólnie potocznym języku przysłówek "bardzo".
Po słowo strasznie sięgamy na ogół nie po to, aby powiedzieć, że ogarnia nas strach, ale po to, aby podkreślić skalę lub intensywność jakichś zjawisk, zwłaszcza negatywnych.
Z przykładu przytoczonego z twojego postu zwraca na siebie uwagę przez kontrast, jaki zachodzi między znaczeniem obu wyrazów - "strasznie się rozpisałeś".
W języku potocznym o "strasznie się rozpisałeś" można pewno usłyszeć, ale w piśmie do kogoś szukałbym innego przysłówka, może po prostu "bardzo" albo "wyjątkowo" lub ogromnie itp.
Podobnych przysłówków, służących bardziej intensyfikacji niż wyrażeniu określonych treści, jest więcej, np. diabelnie, piekielnie, straszliwie, jak nie wiem co, jak wszyscy diabli. Pytanie, skąd się wzięły, nie zaprowadzi nas chyba do odkrycia żadnej tajemnicy. Sądzę, że znaczenia służące intensyfikacji wykształciły się ze znaczeń bardzo dawnych, np. straszne przeżycia (tzn. budzące strach, lęk, trwogę) są "strasznie" nieprzyjemne, a stąd już tylko krok do strasznie ładnego
ZLOTELANY, o którym mogę powiedzieć, że go "strasznie" lubię!
Ponadto, czy intensyfikujące "strasznie" jest niepoprawne lub nieeleganckie, to zależy w jakim kontekście używamy słowa "straszny".Na pewno nie może go używać prawnik w pismach sygnowanych w jakiejś sprawie,bo nie jest to forma elegancka,a raczej język potoczny dla ludzi, których zasób słów jest zbyt wąski, a w języku prawniczym raczej nie dopuszczalny.
No i zobacz kolego,jak z jednego słowa wybranego z kontekstu można otworzyć przewód doktorski. Tak jak Ty kolego. Wybiórcze wyrywanie części tekstu przedstawia w krzywym zwierciadle całą myśl,jaką ktoś chce komuś przekazać. To mi przypomina wywiady telewizyjne lub radiowe.część się wytnie,część się sklei i .... powstanie wywiad rzeka na temat taki,jaki sobie życzę.
Pozdro dla Ciebie
ZLOTELANY - chyba Cię polubię kolego,bo swój trafił na swojego! hehehehe ......

:beer: