kapital spolki - jak sprawdzic???

• Autor wątku Autor wątku elinkas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elinkas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,chcialabym sprawdzic kapital pewnej firmy,jest to spolka. Jest mi to potrzebne do sprawy o alimenty dla dziecka. Radca prawny poradzil mi sprawdzenie kapitalu spolki ojca mojego dziecka ale nie mam zupelnie pojecia jak to zrobic i czy to wogole mozliwe. Probowalam sprawdzic to w internecie ale nic nie znalazlam. Moze jest jakas instytucja gdzie mozna dowiedziec sie czegos na ten temat. Bardzo prosze o pomoc i porade. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Dokladnie nie wiem, ale chyba Z O O albo S A, wiem tyle, ze ma 2 wlascicieli- prezesow,jest to prywatna firma a na stronie internetowej firma jest opisana jako: zaklad prywatny bez formy prawnej,tylko tyle wiem na ten temat. Bardzo prosze o jakakolwiek podpowiedz.

nie ma czegos takiego jak "zakład prywatny bez formy prawnej", moze chodzi o to, ze jest to firma prywatna bez osobowosci prawnej, czyli spolka cywilna tych dwoch osob fizycznych. Jesli tak, to odpowiadaja calym majatkiem za zobowiazania. Do sprawy o alimenty ma to znaczenie o tyle, ze ulatwia to egzekucje.

Informacje o spolkach prawa handlowego dostepne sa w Krajowym Rejestrze Sadowym, o spolce cywilnej mozna zasiegnac informacji we wlasciwym Urzedzie Miejskim - wydzial ewidencji gospodarczej. Generalnie informacje o statusie prawnym podmiotu gospodarczego powinny byc na tej stronie internetowej, czy na papierze firmowym; nie sadze aby ich tam nie bylo..

Dziekuje bardzo za porady,wiem juz ze jest to Spolka Z O. O. i znam nr.KRS. Jak moge teraz sprawdzic kapital spolki? czy znajde takie informacje w internecie czy musze sie pofatygowac do Urzedu Miejskiego? i czy wogole udziela mi takiej informacji?

Wystarczy iść do Informacji KRS i poprosić o odpis z rejestru dla tej spółki.
Gdzie Pani mieszka - będzie wtedy można ustalić najbliższą informację.

Ja mieszkam w Rumii a firma znajduje sie w Gdyni, a w jakim urzedzie znajduje sie informacja KRS?

To najbliższy oddział informacji KRS znajduje się w Gdańsku przy Sądzie Rejonowym, ul. Piekarnicza 10.

Bardzo dziekuje za pomoc, a czy udziela mi tam takiej informacji bez problemu,czy musze okazac np akta sprawy czy po prostu mam powiedziec ,ze jest mi to potrzebne do sadu? Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam:)

Akta spółki są jawne. Ale jeśli się Pani uśmiechnie do pań w sekretariacie (III piętro budynek B), a w szczególności do pani Uli to ta z pewnością rzuci okiem do komputera i pani to powie. Dodatkowo proszę pamiętać, że za 30 zł może pani dostać odpis aktualny z KRS tej spółki (na parterze) gdzie będzie informacja i o kapitale i o wspólnikach i o zarządzie itp. albo za 60 zł uzyskać odpis pełny gdzie będą informacje o wszystkich zmianach jakie od rejestracji tej spółki następowały.

Bardzo,bardzo dziekuje za pomoc. Pozdrawiam:)

[cytat:bj9gzism]http://pdi.cors.gov.pl/KRSSED/Default.aspx[/cytat:bj9gzism]
Dzięki Hellgate - świetna ta wyszukiwarka, lepsza niż nasza klasa :)

Powrót