Kara grzywny w Niemczech zamieniona na karę aresztu.

• Autor wątku Autor wątku Borotatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borotatus

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam, ok roku temu zostałem skazany w Niemczech na karę grzywny za kradzież. Niestety grzywny nie zapłaciłem (z braku pieniędzy), w lipcu br. otrzymałem pismo o zamianie kary grzywny na 40 dni aresztu. Na odbycie kary się nie stawiłem i w tym miejscu chciałbym zadać pytanie; czy jest możliwość zamiany kary aresztu na w/w grzywnę i ją spłacić np w ratach? Proszę o konkretne i rzeczowe odpowiedzi, ponieważ chciałbym wyjechać za granicę w celu podjęcia pracy i nie zostać zatrzymany przez niemiecką policję. Z góry dziękuję oraz pozdrawiam.

Karę grzywny, którą nie zapłaciłeś zawsze możesz jeszcze zapłacić; nawet jeśli już zacząłbyś odbywanie kary zastępczej, czyli aresztu, zostaniesz natychmiast zwolniony, jeśli grzywna będzie zapłacona. Na twoim miejscu zapłlaciłbym tę karę; wówczas ta zamiana grzywny na areszt będzie uchylona. Jeśli nie masz całej kwoty, to zapłać jakąś część, a jedocześnie napisz podanie o rozłożenie na raty pozostałej części grzywny.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze pytanie czy mogę od razu napisać podanie o rozłożenie na raty i jeżeli dostanę odpowiedź pozytywną to czy to będzie równoznaczne z uchyleniem kary aresztu? I jeszcze jedno głupie pytanie; czy podanie musi być napisane w języku niemieckim? czy może być po polsku (w takim języku dostawałem pisma), pytam ponieważ kompletnie nie znam języka niemieckiego. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki i porady. Dziękuję oraz pozdrawiam.

Przede wszystkim myślę, że złożenie teraz podania o rozłożenie na raty, bez jednoczesnej wpłaty chociaż części tej grzywny, nie będzie miało pozytywnego skutku. Ponieważ nie reagowałeś ani na wezwania do zapłaty, ani na postanowienie o zamianie na areszt, i reagujesz dopiero na wezwanie do odbycia kary zastępczej, nie wygląda to najlepiej z Twojej strony. Jeśli teraz napiszesz o rozłożenie na raty bez jakiejkolwiek płatności, poczytane to będzie za zwlekanie i unikanie odbycia kary zastępczej. Natomiast jeśli zapłacisz część grzywny i jednocześnie poprosisz o rozłożenie pozostałej kwoty na raty, to będziesz dla nich bardziej wiarygodny. Lepiej napisz po niemiecku; niech Ci ktoś pomoże to sformułować. I pamiętaj, ta prośba o rozłożenie na raty musi być porządnie uzasadniona, tzn. musisz konkretnie i dokładnie opisać Twoją sytuację finansową i w miarę możliwości dołączyć jakieś kopie dokumentów dot. Twoich obecnych dochodów lub sytuacji majątkowo-finansowej. Samo Twoje twierdzenie, że "masz trudną sytuację" nie wystarczy; musisz podać trochę konkretnych faktów.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, proszę mi jeszcze doradzić w kwestii wysokości rat i pierwszej wpłaty, czy w ogóle jest sens wpłaty "na start" np 500zł i potem ubiegać się o raty w wysokości np po 200zł, gdzie grzywna wynosi w przeliczeniu ponad 3000zł. Nie mogę sobie pozwolić na większe raty, ponieważ mam na głowie dziecko oraz dom i nawet teraz jest ciężko z pieniędzmi.

Uważam, że wpłata w wys. 500,- zł. (= ok. 125,- Euro) byłaby przekonywującą kwotą. Także dalsze raty, wys. 200,- zł. (ok. 50,- Euro) miesięcznie) w zestawieniu z wysokością całej grzywny (3 tys. zł. = ok. 750,- Euro) są w porządku. Przelej im więc te 500,- zł. i napisz szczegółowe uzasadnienie Twojego podania o rozłożenie na raty; zaznacz i dołącz dowód na tę pierwszą, większą ratę, i dokładnie opisz Twoją sytuację rodzinno-materialną; dołącz np. metrykę urodzenia dziecka, dowody na Twoje dochody itd.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie; czy jeżeli dostanę pismo o pozytywnym rozpatrzeniu mojego podania o rozłożenie grzywny na raty to mogę bez obaw wjechać na teren Niemiec? Pytam bo mogę mieć ciekawą ofertę pracy w Niemczech i stawiam wszystko na jedną kartę. Nie chciałbym zostać zatrzymanym na te 40 dni i tym samym skomplikować życie sobie i swojej rodzinie.
PS. Czy dobrym pomysłem będzie posiadanie takowego pisma przy sobie w razie kontroli na terenie Niemiec.

Jeśli otrzymasz pismo ze zgodą na płacenie rat, to na pewno nie będzie nakazu aresztowania. Ale (przezorny zawsze ubezpieczony!), pownieneś zabrać to pismo ze sobą, żeby w razie czego pokazać!

Ok. Dziękuję Tobie bardzo za pomoc, życzę szczęścia i pomyślności. Pozdrawiam serdecznie.

Pamiętaj, że Twoje pismo wraz załącznikami, możesz przesłać także faksem. W Niemczech przepisy na to zezwalają i także przesłane faksem pismo uważane i uznane jest za skutecznie przesłane; niektórzy robią tak, że pismo wysyłają najpierw faksem, żeby jak najszybciej miał je ktoś na biurku, a potem wysyłają je także pocztą. A poza tym, możesz (sam albo przy pomocy kogoś kto umie mówić po niemiecku) zadzwonić do sekretariatu prokuratury podając sygnaturę Twojej sprawy, która widnieje na piśmie, które dostałeś z zawiadomieniem o zamianie grzywny na areszt. W Niemczech nikt nie odmówi Ci rozmowy przez telefon w tej sprawie. Kiedy upłynie trochę czasu (nie mniej niż tydzień), mógłbyś się dowiedzieć, czy już jest decyzja o zezwoleniu na płacenie grzywny w ratach i czy uchylony został nakaz aresztowania.

WItam
Mam mały problem z prawem niemieckim i dostałem pismo ze mam spłacic 2,000 euro i napisale mi cos takiego i nie rozumiem tego
"Na wniosek urzędu pełniącego funkcję prokuratury w Berlinie zostaje Panu z tego tytułu wymierzona grzywna w wysokości
za 1. 35 stawek dziennych
za 2. 40 stawek dziennych
każdorazowo po 40 euro tworząc kare łączną
w wysokości 50 stawek dziennych
po 40 euro
łącznie 2.000 euro
czy ktoś mi to wytlumaczy ?? ]
Z Góry Dziekuje \

michalglasek@o2.pl napisał:
WItam
Mam mały problem z prawem niemieckim i dostałem pismo ze mam spłacic 2,000 euro i napisale mi cos takiego i nie rozumiem tego
"Na wniosek urzędu pełniącego funkcję prokuratury w Berlinie zostaje Panu z tego tytułu wymierzona grzywna w wysokości
za 1. 35 stawek dziennych
za 2. 40 stawek dziennych
każdorazowo po 40 euro tworząc kare łączną
w wysokości 50 stawek dziennych
po 40 euro
łącznie 2.000 euro
czy ktoś mi to wytlumaczy ?? ]
Z Góry Dziekuje \
Załóż nowy temat

Otrzymałeś tzw. "Strafbefehl", po polsku "nakaz karny". Jest to rodzaj wyroku w Niemczech, wydawanego na wniosek niem. prokuratury bez rozprawy. Rozprawa po wydaniu takiego nakazu karnego odbyłaby się wówczas, jeśli złożyłbyś w terminie (dwa tygodnie) sprzeciw (po niemiecku: Einspruch). Zostałeś ukarany tym nakazem karnym za dwa różne przestępstwa. Za każde z nich sąd wymierzył Ci osobną karę grzywny. Grzywna jest wymierzana w tzw. stawkach dziennych, tzn sąd podaje ilość stawek dziennych i wysokość stawki dziennej. A stawka dzienna to miesięczny zarobek podzielony przez 30 dni. Sąd przyjął więc w Twoim wypadku, że zarabiasz 1200,- Euro mies. Pierwsza kara grzywny wynosi 35 stawek dziennych razy 40,- Euro, tj. 1400,- Euro, zaś druga kara wysnosi 40 stawek dziennych razy 40,- Euro, tj. 1.600,- Euro. Wynikałaby z tego kara w sumie 3.000,- Euro. Ale sąd w przypadku dwóch kar za dwa różne przestępstwa orzekł tzw. karę łączną i ustalił jej wysokość na 2.000,- Euro. Kara łączna może być (w najgorszym wypadku) sumą kar pojedynczych, ale tak być nie musi; kara łączna jest zazwyczaj niższa od prostej sumy kar pojedynczych. To tłumaczenie z niemieckiego, które tu zacytowałeś, jest trochę niefachowe; jest tam bowiem wyraz "łącznie", a powinno być "kara łączna". A kara łączna nigdy nie jest prostą sumą kar pojedynczych. A zatem Twoja kara grzywny wynosi nie 3000,- Euro (1.400,- plus 1.600,-), lecz 2.000,- Euro, bo taką karę łączną orzekł sąd. Sąd niemieckie trzymają się przy orzekaniu kary łącznej (także przy karze pozbawienia wolności następującej reguły praktycznej, która nie jest żadnym pisanym prawem, a mianowicie: do kary wyższej dodają połowej kary (kar) niższej, ale czasami nie trzymają się tej reguły i wymierzają karę łączną jeszcze niższą. Jeśli sędzia trzymałby się tej reguły, to w Twoim wypadku kara łączna musiałaby wynosić 2.300,- Euro, tzn. 1.600,- Euro (kara wyższa) plus 1/2 kary niższej, tzn. 700,- = 2.300,- Euro. Ale, jak wynika z tego co napisałeś, sędzia uznał karę łączną w wys. 2.000,- Euro za wystarczającą. Jeśli się nie odwołałeś, to znaczy że rozprawy nie będzie i będziesz musiał tę karę łączną, tzn. te 2.000,- Euro zapłacić, bo inaczej zamienią ją na 50 więzienia (ilość tych dni więzienia to właśnie ta ilość stawek dziennych; 2.000,- Euro podzielone przez stawkę dzienną 40,-Euro = 50 dni). Dlatego jeśli krucho u Ciebie z pieniędzmi, to napisz o rozłożenie na raty, ale musisz opisać Twoją sytuację materialno rodzinną i dołączyć jakieś stosowne zaświadczenia.

Ostatnia edycja:
Witam jesli kara grzywny w niemczech nie zostala zaplacona jesli zostanie zamieniona na kare pozbawienia wolnosci czy zostane powiadomiony o tym listownie o trerminie rozprawy? rozumiem ze przed rozprawa i decyzja niemoze zostac wydany nakaz aresztowania?
oraz po jakim czasie jest wydany nakaz aresztowania, w moim przypadku mija 7 miesiac od niezaplacenia grzywny

Prosze o pomoc

sorau napisał:
Witam jesli kara grzywny w niemczech nie zostala zaplacona jesli zostanie zamieniona na kare pozbawienia wolnosci czy zostane powiadomiony o tym listownie o trerminie rozprawy? rozumiem ze przed rozprawa i decyzja niemoze zostac wydany nakaz aresztowania?
oraz po jakim czasie jest wydany nakaz aresztowania, w moim przypadku mija 7 miesiac od niezaplacenia grzywny

Prosze o pomoc

Witam, powinnien przyjść list z informacją o zamianie grzywny na areszt, do czasu takiej decyzji nie powinno być nakazu aresztowania.
Co do czasu po jakim zamieniają grzywnę na areszt to ciężko mi powiedzieć, lecz w moim przypadku było to ok 1 roku.
Pozdrawiam.

Witam dzieki za odp. czyli rozumiem ze powiadomili cie listownie o zmianie kary tak? a generalnie czy wzywali cie na sprawe o zmianie kary? oraz dostales powiadomienie gdzie i kiedy masz sie stawic do aresztu?

Nakaz arestowania powinien byc wystawiony jesli niestawisz sie do aresztu jak rozumiem a nie wczesniej jak myslac racjonalnie no chyba ze sie myle

Pozdr

Ostatnia edycja:
sorau napisał:
Witam dzieki za odp. czyli rozumiem ze powiadomili cie listownie o zmianie kary tak? a generalnie czy wzywali cie na sprawe o zmianie kary? oraz dostales powiadomienie gdzie i kiedy masz sie stawic do aresztu?

Nakaz arestowania powinien byc wystawiony jesli niestawisz sie do aresztu jak rozumiem a nie wczesniej jak myslac racjonalnie no chyba ze sie myle

Pozdr

Tak, powiadomili listownie o zamianie, taka zamiana odbywa się bez rozprawy, jeżeli grzywna nie zostanie zapłacona.
Dostaje się również informację gdzie się stawić w celu odbycia kary.

Do czasu zamiany grzywny na areszt nie ma nakazu aresztowania, można przebywać na terenie Niemiec, bez obawy o zatrzymanie.

Ps. Z tego co się orientuję to nawet po zamianie grzywny na areszt, można zapłacić grzywnę i uniknąć aresztu, nawet można ją zapłacić policji niemieckiej w czasie kontroli po wystawieniu nakazu zatrzymania.

Ostatnia edycja:
Witam czy finalnie udalo ci sie rozlozyc grzywne na raty? u mnie minelo ponad 1,5 roku wiec pewnie bede musial zaplacic calosc choc w tym miesiacu sprobuje zadzialac wplacajac polowe reszte na raty.

Pozdrawiam

Powrót