kara łączna grzywny

• Autor wątku Autor wątku beonda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beonda

Stały bywalec
Odpowiedzi
404
Wyrok A - kara pozbawienia wolności w zawieszeniu i 100 stawek grzywny na podstawie 71par.1 wykonana częściowo przez zaliczenie zatrzymania (2 stawki), częściowo przez zastępcze pozbawienie wolności (12 stawek), częściowo przez wpłatę (86 stawek). Kara zasadnicza zarządzona do wykonania, skrócona o 49 dni na podstawie 71par.2

Wyrok B - kara pozbawienia wolności w zawieszeniu i grzywna na podstawie 71par.1 nie wykonana. Kara zasadnicza zarządzona do wykonania.

Wyrok C - łączny. Połączono A i B orzekając łączną karę pozbawienia wolności oraz łączną karę grzywny. Do wykonania skierowano karę pozbawienia wolności bez uwzględnienia wykonanej grzywny cząstkowej.

- czy prawidłowe jest połączenie kar nie podlegających wykonaniu?
- wobec orzeczenia kary łącznej PW i grzywny - co z wykonaną grzywną z kary A?
- czy skrócenie kary w przeliczeniu 2 stawki na jeden dzień pw orzeczone prawomocnym postanowieniem w sprawie A, a niekorzystne dla skazanego wobec orzeczenia SN (1 stawka=1 dzień) może być zmienione w postanowieniu o skróceniu kary łącznej pw?

I przy okazji - czy słusznie niektóre sądy przyjmują, że niezaleznie od tego czy skazany karę zastępczą efektywnie odbył, czy grzywnę (z 71par.1 oczywiście) uiścił, skracając karę należy stosować przelicznik 1 stawka = 1 dzień?
Wg mnie w sprawie A na poczet kary pozbawienia wolności winny zostać zaliczone okresy: zatrzymania w dniu X, wykonania kary grzywny w dniach od Y do Z i kara winna zostać skrócona o 86 dni (w sumie krócej o 93 dni). Wykładnia SN mówi o grzywnie uiszczonej.

1.w jakiej apelacji, bo niektóre nie uznają tego orzeczenia SN o zamianie, inne uznają
2. które kary maja nie podlegać wykonaniu?

Kary grzywny orzeczone w wyrokach cząstkowych wobec skierowania do wykonania kar zasadniczych nie podlegają wykonaniu. W czasie orzekania w przedmiocie wyroku łącznego kara grzywny w sprawie zarówno A jak i B nie podlegała wykonaniu, a orzeczono w wyroku łącznym łączną karę pozbawienia wolności (bezwzględną) i łączną karę grzywny (połączono grzywny nie podlegające wykonaniu)

Oczywiście wykładnia SN nie jest wiążąca dla sądu, jenak znakomita większość przyjmuje przelicznik korzystniejszy dla skazanego.
Nie było mowy o apelacji - chodzi o możliwość przyjęcia korzystniejszego przelicznika w postanowieniu o skróceniu kary łącznej pozbawienia wolności (konkretnie czy w takim przypadku sąd orzekający w sprawie wyroku łącznego może zmienić prawomocne postanowienie wydane w wyroku połączonym, czy jest związany przelicznikiem przyjętym przez tamten sąd)

Czas na edycje minął. Doprecyzuję jeszcze że chodzi wyłącznie o sam przyjety przelicznik. W sprawie A sąd skrócił karę o określoną ilość dni wg przelicznika 2stawki/1dzień. Wyrok łączny nie może modyfikować prawomocnych orzeczeń wyroków połączonych, nawet jeśli są one błędne - czy może skrócić karę o okres odpowiadający wykonanej grzywnie przyjmując inny przelicznik czyli 1/1

1. apelacja, to skrót od okręgu właściwego dla danego Sadu apelacyjnego;
2. trudno jest mi w tej chwili odpowiedzieć, ale
a. nie mamy do czynienia z modyfikacją wyroków, tylko ze stosowaniem (nowego) orzecznictwa
b. sąd może to zrobić, bo kwestią jest zaliczenie, ale w analogicznej sytuacji widziałem że Sąd tego nie chciał robić, pomimo iż w jest przepis, że można orzeczenia wykonawcze zmieniać

Nie mam pod ręką orzeczenia SO w Krakowie, z którego zacytowałam slowo "modyfikacja", odszukam to podam namiary. Sąd orzekł, że nawet jeżeli zaliczenie w wyroku połączonym jest błędne to nie mozna go zmienić w wyroku łącznym. Ale wracając do głównego problemu poruszonego w wątku przeze mnie - połączenie kar grzywny orzeczonych w wyrokach objetych wyrokiem łącznym na podstawie art 71par.1 kk kiedy kary zasadnicze zostały zarządzone do wykonania?

ma sens o ile kara połączona będzie w zawieszeniu;

Kara zasadnicza łączna została orzeczona bez zawieszenia i skierowana do wykonania. Stąd moje wątpliwości co do łącznej grzywny.

To nie jest wymyślony problem tylko skierowany do wykonania prawomocny wyrok.

Powrót